După aproape trei secole de exploatare intensivă, oraşul Sheffield nu era decât reprezentarea unui lagăr post-industrial. În 1937, George Orwell spunea despre Sheffield că ar putea fi declarat, cu uşurinţă, drept cel mai urât oraş din Lumea Veche. Premisele eşecului erau mai mult decat evidente. Totuşi, la începutul anilor `80, în strategia locală de dezvoltare putea fi identificată obsesia autorităţilor din Sheffield pentru regenerare. Pentru autorităţile locale nu era doar o problemă de regenerare a mediului, ci a unei întregi comunităţi, marcată de sărăcie, educaţie precară şi inechitate socială.
Astfel, principala materie primă exploatată în Sheffield a devenit comunitatea. Toate strategiile şi politicile locale au fost trasate în funcţie de nevoile localnicilor, cu un singur scop: recâştigarea identităţii şi demnităţii indivizilor din comunitate. Pârloagele au fost transformate în parcuri, casele au fost restaurate pentru a reduce consumul de energie, iar tinerii au fost integraţi în campanii de educare prin acţiuni de protecţie a mediului.

Ferma oamenilor

De exemplu, Ferma Comunitară Heeley, înfiinţată în urmă cu aproape 20 de ani, oferă astăzi o varietate largă de activităţi gratuite pentru vizitatori, inclusiv un proiect de formare în horticultură pentru persoanele cu nevoi speciale. Proiectul iniţiat de mai multe organizaţii comunitare beneficiază de sprijinul primăriei locale şi a devenit una dintre atracţiile oraşului Sheffield. De-a lungul timpului a beneficiat de finanţări din bugetul local, dar şi din fondurie guvernamentale sau europene (Fondul Social European). Însă, ferma Heeley mizează mult şi pe auto-finanţare, în acest sens bazându-se mult pe donaţii şi pe vânzarea produselor ecologice. Astfel, sustenabilitatea financiară a acestui obiectiv se reflectă anual într-o contribuţie de peste 400,000 lire sterline la bugetul local. Zi de zi, în cadrul fermei sunt aplicate şi promovate principiile dezvoltării durabile, fie că se desfaşoară activităţi recreativ-educative, fie că sunt organizate adevărate campanii de reciclare sau de întreţinere a terenului agricol.

Din fericire pentru locuitorii din Sheffield, ferma Heeley nu este singurul proiect de acest fel. După aproape trei decenii de la prima strategie de dezvoltare durabilă adoptată la nivel local, oraşul Sheffield se poate mândri cu mai multe lucruri. După Londra, este al doilea oraş din Marea Britanie care a avut cea mai accelerată creştere economică în ultimii 20 de ani. În anul 2005 a fost declarat cel mai verde oraş din Europa, cu o pondere a spaţiului verde de peste 61% din suprafaţa totală a oraşului. Practic, pentru fiecare din cei 500,000 de locuitori sunt alocaţi câte patru copaci. În Sheffield sunt  78 de parcuri şi 10 grădini publice. O treime din suprafata oraşului este integrată în Parcul National Peak District, un record unic în Europa, unde niciun parc naţional nu se suprapune cu o aşezare urbană. Toate aceste cifre sunt consecinţa unor politici coerente, dedicate regenerării şi dezvoltării durabile a unei comunităţi cândva declarată moartă. Mai mult, toate rezultatele obţinute în domeniul dezvoltării durabile par să fie integrate în motto-ul oraşului: Sheffield – locul în care fiecare om contează.

Acest studiu de caz face parte din colecţia de resurse a primei comunităţi de practică pentru dezvoltare durabilă din România. Comunitatedurabila.ro îşi propune să ofere celor interesaţi un instrument colaborativ de învăţare pentru dezvoltare durabilă şi reuneşte în acest sens experţi şi manageri de proiecte din domenii diverse, cu toţii motivaţi să dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.

Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeşte în oameni!” iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu ActiveWatch şi implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.