Odată cu rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului, Cosmote anunța că baza de clienți business ai companiei a crescut cu 10%, „datorită ofertelor competitive şi foarte atractive dedicate companiilor“. Dacă firmele mari, cu sute de angajați, au puterea de a negocia „la sânge“ orice contract de telefonie mobilă sau fixă, nu același lucru se poate spune despre fimele mici, conduse de un antreprenor. Cum poate, totuși, o firmă din categoria IMM să obțină un contract avantajos?
Telefonul mobil este, poate, primul beneficiu la care se gândește un angajat. Așa că, odată ce firma a ajuns la un anumit nivel din punctul de vedere al businessului, fie că are trei angajați, fie 40, contractarea unui abonament de telefonie mobilă trebuie să fie pe agenda managerului. Pe site-urile companiilor de telefonie mobilă sunt prezentate mai multe tipuri de abonamente standard, dar este important de știut că acestea sunt flexibile, negocierea cu agentul de vânzări al operatorului de telefonie fiind cea care determină tariful final.
Câte minute consumați într-o lună?
Să luăm exemplul unei firme cu patru angajați. Ne-am asumat rolul unui manager care studiază ofertele de pe site-urile operatorilor, apoi am sunat la departamentul relații cu clienții. Am vrut să știm cât de flexibile sunt ofertele. De la Orange ni s-a spus că vom fi contactați de un agent de vânzări, care însă nu a revenit în aceeași după-amiază, iar operatorul nu ne-a furnizat nicio informație la telefon. La Cosmote ni s-a spus că, într-adevăr, pe site sunt doar câteva indicii standard, ofertele finale fiind personalizate, urmând să discutăm detaliile cu un agent de vânzări. La Vodafone ni s-au dat cele mai multe informații: deși pe site nu scrie, fiecare utilizator pentru care compania încheie contract primește până la 1.500 de minute pe care le poate folosi în grup, iar dacă acestea sunt depășite tariful pentru convorbirile ulterioare este de trei cenți pe minut. „Până acum nu le-a depășit nimeni“, spune operatorul telefonic, explicându-ne că există și posibilitatea primirii unui număr nelimitat de convorbiri în grup. Ce-i drept, și la Orange cel mai mic abonament include 8.000 de minute în grup, iar Cosmote oferă minute nelimitate în grup pentru orice tip de abonamente.
Calculul realizat de revista Capital nu ia în considerare și numărul de SMS-uri și MMS-uri trimise sau de apelurile  internaționale. Evident, factura finală va fi influențată de modificarea oricărui element. În final, Orange ia punctele pentru cea mai ieftină ofertă, iar Vodafone pentru promptitudine.