În prezent, în mintea tuturor există un singur virus: SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Dar omenirea este afectată de mulți viruși, cum ar fi gripa A (IAV) și virusurile sincițiale respiratorii (RSV), care cauzează sute de mii de decese în fiecare an.

Un studiu recent al Universității din Glasgow a descoperit ce se întâmplă când ne infectăm cu unii dintre acești viruși în același timp, potrivit Bigthink.

Care sunt implicațiile asupra modului în care ne îmbolnăvesc și a modului în care ne putem proteja

În perioadele de iarnă, este posibil să ne infectăm cu mai mult de un virus la un moment dat, într-o situație numită „co-infecție”. Cercetările arată că până la 30% din infecții pot adăposti mai mult de un virus. Asta înseamnă că, la un moment dat, două virusuri diferite ne infectează celulele.

Studiul Universității din Glasgow a analizat ce se întâmplă când celulele sunt infectate cu doi viruși respiratori umani. Pentru experimente au fost aleși IAV și RSV, ambii viruși fiind frecvenți. Cercetătorii au analizat ce se întâmplă cu fiecare virus folosind tehnici de imagistică de înaltă rezoluție, cum ar fi microscopia crio-electronică.

Au descoperit că unele dintre celulele pulmonare umane din vas conțineau ambii viruși. Și, observand mai bine acele celule co-infectate, au descoperit că virușii care ieșeau din celulă aveau caracteristici structurale atât ale IAV cât și ale RSV. Noile particule de virus „himerice” aveau proteine ​​ale celor doi viruși la suprafață, iar unele conțineau chiar gene de la cealaltă.

Munca cercetătorilor de la Universitatea din Glasgow are implicații majore pentru înțelegerea modului în care alți viruși respiratori foarte diferiți ar putea interacționa, antagoniza și chiar promova infecțiile în ecosistemul nasului și plămânilor noștri.

Sursa foto: Dreamstime