Experții spun că sunt mai îngrijorați de viitorul sezon gripal din acest an decât de variantele Covid, avertizând că țara ar putea asista la mai multe decese și la mai mulți pacienți spitalizați decât în ​​anii anteriori, informează The Local.

Gripa sperie acum mai mult decât variantele Covid-19. Această țară se pregătește pentru ce e mai rău

Sezonul gripal din acest an a făcut ca specialiștii din sănătate să se pregătească, deoarece măsurile stricte de combatere a infecțiilor, iarna trecută, au avut efectul de a reduce semnificativ cazurile de gripă din Norvegia. Deși aceasta poate părea o veste bună, în general înseamnă că imunitatea populației este mult mai scăzută decât în ​​sezoanele obișnuite de gripă.

”Suntem mai ingrijorați de posibila revenire a gripei decat de orice noi variante de coronavirus. Vaccinurile împotriva Covid-19 par să protejeze împotriva variantelor de care suntem conștienți”, a declarat Karoline Bragstad, virolog la Institutul Norvegian de Sănătate Publică (NIPH).

Aproximativ 5.000 de persoane sunt spitalizate într-un sezon tipic

Într-un sezon tipic, se estimează că aproximativ 900 de persoane din Norvegia mor și 5.000 sunt spitalizate din cauza gripei sezoniere, dar anul acesta experții se tem că numărul ar putea fi mult mai mare. „Dacă vom avea o răspândire puternică a gripei în această iarnă, ne temem că poate deveni mai gravă decât suntem obișnuiți”, a explicat Bragstad.

„Sezonul gripal va depinde, printre altele, de cum vom sta acasă când suntem bolnavi. Dar, în același timp, vom fi afectați și de alte țări din Europa ”, a precizat Espen Nakstad, director adjunct în Direcția Norvegiană pentru Sănătate. NIPH a comandat deja peste 1,8 milioane de doze de vaccin pentru gripă. Din octombrie, municipalitățile vor începe să vaccineze oamenii împotriva gripei.

Sursă foto: Dreamstime