Stroe a afirmat despre incidentul de vineri, când un jgheab de scurgere a infiltraţiilor a căzut din plafon pe tronsonul Eroilor-Politehnica şi a produs un scurt circuit, oprind circulaţia metroului pe relaţia Izvor-Politehnica-Grozăveşti, că a fost unul care putea să aibă consecinţe deosebit de grave, iar concluzia care se conturează este că a fost generat de nerespectarea procedurilor de către personalul Metrorex

"Am convingerea de la care nu voi face rabat nicio secundă că mai presus de toate trebuie să fie siguranţa cetăţenilor transportaţi. Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute la Metrorex este un incident care putea să aibă consecinţe deosebit de grave – se conturează în concluzia anchetei că a fost generat de nerespectarea procedurilor de către personalul Metroului. Nu există jumătăţi de măsură când discutăm de siguranţa cetăţenilor, indiferent pe ce cale sunt transportaţi", a spus Stroe, în comisie. 

El a subliniat că Metrorex a avut la dispoziţie fonduri pentru întreţinerea curentă şi pentru reparaţii, însă nici anul trecut şi se pare că nici anul acesta nu au fost toţi cheltuiţi şi nici eficient. 

"Vorbim despre faptul că nu sunt fonduri pentru întreţinerea curentă, pentru reparaţii? Conducerea Metroului nu a cheltuit anul trecut banii pe care i-a avut pentru întreţinere şi reparaţii. Deci, nu vorbim despre investiţii, de Magistralele 5 şi 6. Vorbim despre banii pentru întreţinerea curentă, periodică, care trebuie făcută, iar conducerea Metroului anul trecut avea bani pentru reparaţii. Execuţia bugetară pe acest an este la fel de slabă. De asemenea, la sfârşitul anului nu vor fi cheltuiţi eficient şi toţi banii pentru reparaţii. Vorbim despre instruirea personalului, despre instituirea unei discipline ferme în cadrul personalului, de la mecanic la personalul de verificare şi de pregătire a trenurilor. Şi de aceea măsura pe care am luat-o a fost extrem de dură şi de fermă, pentru a da un semnal. Nu au fost înlocuiţi, destituiţi, eliberaţi din funcţie directorul general şi directorul de exploatare pentru a face loc altora din clientela politică a nu ştiu cărei partid. Înlocuitorul temporar este un director de la Metrorex", a explicat ministrul. 

În acest sens, şeful de la Transporturi a precizat că director general la Metrorex, conform Contractului Colectiv de Muncă, nu poate fi decât cineva care a lucrat 12 ani în sistemul feroviar, din care minimum 6 ani la Metrou

"Astăzi dimineaţă am purtat o discuţie lungă cu sindicatele de la Metrorex, am apreciat modul în care au pus problema şi vreau să vă spun, ca să terminăm cu chestiunea asta, că în CCM de la Metrorex se spune foarte clar că inclusiv director general nu poate fi decât cineva care a lucrat în sistemul feroviar minimum 12 ani, din care 6 minim la Metrorex. Deci, personalul care va fi selecţionat – deocamdată există un interimat asigurat de un director din structura Metroului – va fi din cadrul Metrorex, nu va fi dus acolo pe criterii politice sau de altă natură", a dat asigurări Felix Stroe. 

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, i-a demis vineri dimineaţă, 3 noiembrie, pe directorul general al Metrorex, Marin Aldea, şi pe directorul de exploatare al societăţii, Liviu Daniel Dinu, au anunţat reprezentaţii ministerului. Potrivit acestora, ministrul a dispus şi o anchetă severă la metrou. 

Decizia a fost luată după ce, vineri dimineaţă, circulaţia metroului a fost blocată pe tronsonul Izvor-Politehnica-Grozăveşti din cauza unui jgheab de scurgere a infiltraţiilor care a căzut din plafon şi a produs un scurt circuit. 

Tot vineri, Consiliul de Administraţie al Metrorex a decis vineri numirea lui Ion Constantinescu în funcţia de director general interimar al Metrorex, pe o perioadă de patru luni, şi a aprobat depunerea mandatului pentru Marin Aldea, acesta revenind pe funcţia de director Strategie Planificare Resurse în cadrul companiei. 

"În şedinţa din 3 noiembrie 2017, Consiliul de Administraţie al Metrorex a aprobat depunerea mandatului domnului Marin Aldea şi revenirea acestuia pe funcţia de Director Strategie Planificare Resurse în cadrul Metrorex. De asemenea, Consiliul de Administraţie al Metrorex a decis, cu unanimitate de voturi, ca domnul Ion Constantinescu să fie numit director interimar pe o perioadă de patru luni cu posibilitatea de prelungire, aşa cum prevede legea", au declarat surse oficiale din domeniu.. 

Ion Constantinescu ocupa funcţia de Director Strategie Planificare Resurse în Metrorex.

AGERPRES