Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că, începând de săptămâna viitoare se vor purta discuții cu toți cei care au susținut Guvernul, pentru a stabili o strategie de declanșare a alegerilor anticipate. De asemenea, premierul a declarat, după consultările de la Cotroceni, că în societate există sprijin pentru alegeri anticipate şi crede că se poate atinge acest obiectiv, care este inclus şi în acordul cu USR.

„Începând de săptămâna viitoare vom avea un dialog cu toţi partenerii care au fost alături de noi şi care sunt alături de noi pentru a stabili o strategie comună de declanşare a alegerilor anticipate”, a spus el.

Luni se va decide componența programului de guvernare

În plus, Orban a afirmat că PNL este în „război total” cu PSD. Potrivit acestuia, niciun partid nu deține majoritate absolută în Parlament. Premierul s-a arătat mulțumit de echipa guvernamentală și a anunțat că luni se va decide programul de guvernare.

„Noi suntem într-un război total cu PSD”, a spus Orban.

„Sunt mulţumit de echipa guvernamentală, au avut realizări spectaculoase. Din punctul meu de vedere putem continua în aceeaşi formulă. Luni avem BPN, luăm decizia privind componenţa guvernului şi programul de guvernare”, a afirmat Ludovic Orban, joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele României este singurul care poate decide persoana pentru funcția de prim-ministru

Ludovic Orban a mai spus că, potrivit Constituției, președintele este singurul care poate decide premierul, iar propunerea PNL pentru conducerea Guvernului, este el.

„Constituţia e foarte limpede, preşedintele are atributul constituţional de a propune premierul. Nu e niciun partid care să deţină majoritatea absolută din Parlament. Preşedintele decide persoana candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Am studiat prevederile regulamentare”, a mai spus Orban.

Orban susține că se va ajunge la alegeri anticipate

Pe de altă parte, Orban este încrezător că se poate ajunge la anticipate. Acesta susține că cetățenii vor în Parlament oameni care să îi reprezinte.

„Cred că se poate ajunge la anticipate. Există suport pentru alegeri anticipate în societate. Cetăţenii vor în Parlament oameni care să îi reprezinte”, a susţinut Orban.

El a menţionat că obiectivul alegerilor anticipate este prevăzut în acordul cu USR.

„În privinţa acestor aserţiuni cu caracter propagantistic sunt în totală contradicţie cu realitatea. PNL a bătut PSD la europarlamanetare şi la prezidenţiale”, a afirmat el.