Institutul de Cercetari si Informatica (ICI) a deschis prima librarie electronica din Romania
Proiectul vine in intampinarea cerintelor planului eEurope+ si este un prim pas pentru oferirea accesului publicului larg la documente in format electronic. Finantarea a fost facuta in totalitate de catre Ministerul Comunicatiilor, Tehnologiei si Informatiei, valoarea investitiei ridicandu-se la un miliard de lei. Libraria dispune de o suprafata de 200 mp in cadrul ICI si este dotata cu 11 calculatoare conectate la Internet. La dispozitia utilizatorilor este pusa o baza de date cu diverse produse soft, una continand informatii diverse despre carti electronice si alta cu textul propriu-zis al cartilor. In curand, bazele de date ale librariei vor putea fi accesate si on-line, la adresa www.e-librarie.ro

Compania Romania Data Systems deschide 12 Net Cluburi in principalele orase din tara
Compania Romania Data Systems (RDS), unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de Internet si comunicatii de date din Romania, va
deschide, in aceasta toamna, in 12 orase din tara, cluburi destinate destinate intalnirilor de afaceri la care sunt invitati sa participe specialistii din domeniul IT&C.
Ionut Tarcea, marketing manager in cadrul RDS, a declarat ca „scopul infiintarii acestor Net Cluburi este crearea unei comunitati a oamenilor care activeaza in sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor. Aici vor fi organizate intalniri periodice in cadrul carora fiecare dintre cei care lucreaza in domeniu poate prezenta o solutie noua, un produs sau un serviciu nou. Din cate stim noi, astfel de intalniri nu au mai avut loc in orasele respective”.
Primul Net Club a fost inaugurat in Timisoara in octombrie anul trecut, iar treptat lista a fost completata cu orasele Oradea, Cluj, Iasi, Baia Mare, Craiova, Constanta, Galati, Brasov, Ploiesti. Arad si Tirgu Mures.

Pagubele produse de virusii informatici in ultimii trei ani
Love Bug, ale carui 50 de variante au afectat peste 40 de milioane de computere din momentul lansarii sale, in mai 2000, este cel mai costisitor virus din istoria Internetului, potrivit unui studiu realizat de Computer Economics of Carlsbad, California, si citat de Reuters. Cel mai „scump” virus al acestui an ramane Code Red, care a produs deja pagube in valoare de 2,6 miliarde de dolari dintre care 1,1 miliarde de dolari costul eliminarii sale de pe calculatoarele afectate si 1,5 miliarde din scaderea productivitatii. El a infestat peste un milion de calculatoare. In 1999, cei mai costisitori virusi au fost Melissa (1,2 miliarde dolari pagube) si Explorer (1 miliard dolari).

Un nou standard va tripla viteza de conectare la Internet
O noua versiune a protocolului DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification) va fi lansata in curand, au anuntat oficialii de la Cable Labs, compania numarul 1 in cercetarea si dezvoltarea de tehnologii in industria producatoare de cabluri. Aceasta va duce la imbunatatirea semnificativa a vitezei de lucru pe Internet, in special pentru transmisiile prin modem, deci principalii beneficiari vor fi cei care acceseaza Internetul de pe calculatoarele de acasa. La ora actuala, retelele de cabluri sunt capabile sa transmita date la viteze intre 500 kbps (kilobiti pe secunda) si 2 mbps (megabiti pe secunda). Cu toate acestea, utilizatorii sunt limitati doar la o fractiune din aceste viteze (cea mai mare ajungand pana la 128 kbps). Viteza este acceptabila pentru surfing, trimiterea de e-mail-uri si fisiere de o anumita dimensiune, insa incepe sa se dovedeasca insuficienta atunci cand vine vorba de jocuri on-line in retea, vidoconferinte, servicii de telefonie mobila sau alte aplicatii interactive ce se anunta in viitor.

Domeniul „.biz” va deveni disponibil din octombrie
Extensia „.biz”, consacrata exclusiv lunii afacerilor, va putea fi folosita incepand de la 1 octombrie, a anuntat Richard Tindall, vicepresedinte al NewLevel, compania care va administra noul domeniu. „.biz” este unul dintre cele sapte domenii aprobate in noiembrie 2000 de catre ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) – Societatea pentru Numele si Numerele Atribuite pe Internet. Celelalte sase vor aparea pe net alaturi de binecunoscutele „.com”, „.org”, „.net”, „.gov” sunt: „.info” (utilizare generala); „.name” (pentru persoane fizice); „.museum” (pentru muzee); „.coop” (pentru cooperativele comerciale); „.aero” (pentru aviatie) si „.pro” (pentru profesionisti). „Introducerea domeniului „.biz” inseamna ca lumea afacerilor va avea spatiul sau exclusiv pe Internet. Companiile se vor face astfel cunoscute, se vor promova cu mai mult succes si vor putea realiza tranzactii financiare securizate”, a declarat Tindall.