Investitorii de pe bursa din Statele Unite exagerează semnele privind recuperarea economiei mondiale pentru a umfla cotaţiile acţiunilor, a declarat, joi, Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, citat de Bloomberg.

“Wall Street exagerează recuperarea fiindcă vrea să vândă acţiuni”, a spus Stiglitz într-o conferinţă de presă la Paris.

Indicele MSCI World, care include 1.656 de companii din toată lumea, a crescut cu 73% de la nivelul minim atins în luna martie, chiar dacă economiile marilor state cresc sub potenţial, afectate de cea mai gravă recesiune începând cu anii ’30.

Acţiunile se scumpesc pentru că dobânzile sunt mici

Cotaţiile acţiunilor urcă fiindcă dobânzile sunt scăzute iar companiile reduc costurile prin diminuarea forţei de muncă, factori care sugerează că economia rămâne încă fragilă, a spus Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia din New York

“Când dobânzile sunt scăzute, pieţele de capital sunt, de obicei, la un nivel ridicat”, a spus el. În contrast, economiştii “sunt aproape în totalitate pesimişti”, a spus el.

Taxă pe speculaţiile financiare

Stiglitz consideră că autorităţile americane nu au luat suficiente măsuri pentru a limita riscurile prezentate de marile bănci, instrumentele derivate şi bonusurile pentru conducere.

Economistul a propus introducerea unei taxe pe speculaţia financiară pentru a genera venituri şi pentru a forţa investitorii să se orienteze pe termen lung.

SURSA:Mediafax