Revista Capital a vorbit cu peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri despre noul Guvern, despre măsurile economice adoptate sau anunţate şi despre modul în care o să performeze afacerile în care sunt implicaţi. Citiţi răspunsurile lor într-o serie de interviuri individuale pe capital.ro.

Capital: Care credeți că va fi impactul creșterii salariului minim și cum va afecta businessul pe care îl dețineți?
Ștefan Cristea: Este doar o chestiune de timp până când vor crește din nou prețurile și va reapărea acel disconfort financiar pe care societatea îl resimte. Chiar propria noastră istorie ne-a arătat acest lucru. De fiecare dată când a crescut salariul minim, ulterior a avut loc o creștere a prețurilor și o devalorizare a leului.

Pentru noi, ca și sector privat, va fi din ce în ce mai greu să suportăm aceste cheltuieli cu angajații, fiind obligați să găsim mijloace de finanțare suplimentare pentru a acoperi costurile. Fie vom reduce pe cât posibil numărul de angajări, vom crește exigențele și vom ridica standardele de performanță ale angajaților, fie vom reduce din primele de performanță, din salarii și alte beneficii.

Capital: Ce așteptări aveți de la noul Guvern?
Ștefan Cristea:
Finalizarea  infrastructurii de drumuri și autostrăzi conform Masterplanului, stabilitate, predictibilitate economică și financiară, facilitarea accesului la ajutoarele de stat de către companiile românești, stimularera investițiilor publice și private și creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene.

Capital: Enumerați cinci priorități pe care le considerați necesare sectorului în care activați și care ar trebui implementate în decursul acestui an.

  1. Extinderea portofoliului de clienți
  2. Construirea unei structuri de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii românești și facilitarea accesului acestora la benefiile oferite în cadrul unui parc industrial
  3. Extinderi și investiții noi în sectorul energiei electrice, gazului și a producerii de energie
  4. Extinderea infrastructurii de clădiri de producție și depozitare din incinta parcului industrial,
  5. Îmbunătățirea calității serviciilor oferite clienților și angajaților din parcul industrial, inclusiv finalizarea cantinei-restaurant

 

Capital: Cum estimați că va evolua businessul dumneavoastră în acest an?
Ștefan Cristea:
Pentru anul 2017 estimăm o creștere a veniturilor, având în vedere investițiile efectuate în sectorul energiei electrice și al gazului. În domeniul construcțiilor vom finaliza la mijlocul anului 2017 cea de-a treia hală de productie și depozitare, de 6.300 mp, pe care o construim în regie proprie.

Suntem în discuții cu 3 mari companii străine care activează în domeniul automotive pentru localizarea în parcul nostru industrial, toate eforturile noastre canalizându-se în acest sens.