‘Avem o Ordonanţă de Urgenţă care acordă facilităţi celui care va avea posibilitatea să cumpere o maşină electrică. În acest sens, am făcut o propunere de transpunere a Directivei Europene. Astfel, în programul Rabla noi propunem să introducem o facilitate, adică în cazul în care cineva sau o instituţie publică să primească un număr de şase tichete valorice pentru fiecare autoturism vechi dat spre casare. Condiţia este să cumpere o maşină electrică.’, a afirmat Borbely.

Totodată, oficialul a menţionat că prin intermediul viitoarei Ordonanţe de Urgenţă autorităţile care vor prefera să cumpere maşini electrice sau hibrid ar putea primi o reducere de până la 25% din preţul maşinii, suma fiind suportată din Fondul de Mediu.

‘Se analizează posibilitatea ca în cazul în care aceste autorităţi care achiziţionează cu prioritate vehicule hibrid sau electrice să primească o reducere de 25% din valoarea vehiculului, sumă suportată din Fondul de Mediu. Vreau să precizez că această facilitate nu poate fi cumulată cu cea referitoare la cele şase vouchere’, a subliniat ministrul Mediului.

Laszlo Borbely a precizat că ideea subvenţionării maşinilor electrice în valoare de 5.300 euro, raportat la tariful unui tichet de 3.800 lei înmulţit cu şase tichete, va fi pusă în practică odată cu punerea la punct a unei infrastructuri specifice.

‘Problema de fond este infrastructura. Va trebui să vedem cum facem cu acest lucru, pentru că sunt unele baterii care stau 8 ore la încărcat iar altele care se încarcă în 30 de minute, dar sunt mai scumpe. Infrastructura de care vorbesc poate fi realizată de orice firmă. Orice propunere este binevenită’, a spus Borbely.

Miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a avut o întâlnire cu directorul general al Grupului Dacia Renault, Jerome Olive, la sediul ministerului.

Tema discuţiei a vizat modul în care cumpărătorii de maşini electrice ar putea beneficia de facilităţi.