Statul anulează „Rabla pentru Tractoare” lovește în IRUM Reghin și lasă fermierii fără speranță

Decizia de anulare a programului „Rabla pentru Tractoare” de către statul român a generat un val de nemulțumiri și consecințe economice directe pentru industria agricolă românească. Deputatul USR Mureș, Adrian Giurgiu, atrage atenția că blocarea subită a acestui program guvernamental nu doar că a stopat investițiile așteptate, dar a pus și pe butuci producători importanți, cum este IRUM Reghin, singurul fabricant autohton de tractoare articulate forestiere (TAF-uri).

„În momentul în care statul este neserios, pagubele pot să fie foarte mari şi destabilizează, ca şi în cazul programului ‘Rabla de pentru Tractoare’. A fost un program foarte aşteptat şi de către producătorul român de tractoare, IRUM Reghin, dar şi de fermele mici şi mijlocii care au nevoie de acest tip de finanţări.

De astfel de finanţări în alte ţări se beneficiază deja de mulţi ani, vorbim de ţări ca Ungaria, Polonia, care îşi susţin micii agricultori. La noi, când trebuia să pornească, a fost un fel de atac cibernetic, programul a fost blocat. Anularea sau blocarea programului ‘Rabla pentru Tractoare’ nu doar că a adus zero beneficii, dar a creat un minus uriaş în economie.

Producătorii de utilaje agricole, inclusiv fabrica din Reghin, singura din România pe segmentul TAF-urilor (tractoare articulate forestiere), stau cu utilajele pe stoc, vânzările au scăzut, iar angajaţii ajung în şomaj. Mai mult, fermierii mici şi mijlocii, care depind de astfel de programe, au fost lăsaţi cu ochii în soare, iar sectorul agricol are de suferit”, a declarat, luni, deputatul Adrian Giurgiu.

tractoare
SURSA FOTO: Dreamstime

Fermierii mici, principalii pierzători

Deputatul USR atrage atenția că blocarea programului lasă fără sprijin fermierii mici și mijlocii, principalii beneficiari ai finanțării, ceea ce riscă să destabilizeze întregul sector agricol, cu efecte negative de la producători până la consumatorii de produse românești.

„Dacă nu făceau nimic, era mai bine, lumea îşi cumpăra tractoare în ritmul obişnuit, fără să rămână cu planurile în aer. Impactul negativ cade asupra producătorilor, fermierilor, agricultorilor, distribuitorilor şi în cele din urmă şi asupra noastră, celor care vrem să mâncăm produse de calitate făcute în România.

Aceste programe trebuie făcute cu cap şi trebuie dedicate şi celor mici, nu doar marilor jucători”, a punctat Giurgiu.

Probleme de ordin tehnic și nevoie de soluții urgente

Oficial, Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat anularea procedurii de înscriere la scurt timp după lansarea sesiunii, invocând probleme tehnice la platforma informatică, cauzate de limitările infrastructurii cloud, incapabilă să gestioneze volumul mare de solicitări. Însă consecințele depășesc cu mult disfuncționalitățile tehnice: IRUM Reghin, cu capital integral românesc, raportează scăderi masive de vânzări și utilaje rămase nevândute.

Deputatul USR Mureș cere autorităților să analizeze rapid situația și să identifice soluții pentru reluarea finanțării, astfel încât „fondurile naționale să fie investite inteligent în agricultură”. Giurgiu avertizează că, dacă această criză nu va fi gestionată în următoarea lună, efectele se vor răsfrânge asupra întregului lanț agroalimentar și vor vulnerabiliza suplimentar agricultura românească.