Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, marţi, 45 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni, când a atras 300 de milioane de lei, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark pe cinci ani, la un randament mediu de 3,04% pe an. Valoarea din prospect a emisiunii suplimentare a fost de 45 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în aceeaşi sumă.

MFP a planificat împrumuturi de 2,755 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna iunie, din care 2,5 miliarde de lei prin cinci licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 255 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 400 de milioane de lei fiecare, pe 11 şi, respectiv, 22 iunie. De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 1,7 miliarde de lei, cu scadenţe la trei, cinci, şapte şi zece ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni. În 2015, MFP intenţionează să împrumute de pe piaţa internă circa 10 – 12 miliarde lei prin emisiuni de certificate de trezorerie şi 25 – 28 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark.

Sursa: AGERPRES

Te-ar putea interesa și: