Statul, dator poporului român! Mesajul dur venit din partea lui Sorin Grindeanu: O știu toți românii

Vicepremierul Sorin Grindeanu a vorbit despre infrastructura de transport din România la Digi24. El a declara, duminică seara, că statul este dator oamenilor în ceea ce privește acest aspect.

„Statul român a rămas dator, în toţi aceşti ani, faţă de cetăţenii români în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de transport de toate tipurile. Sunt de o lună şi un pic (ministru al transporturilor – n.r.), ce fiecare dată când intru în ministerul Transporturilor şi urc la etajul întâi, e un perete întreg cu poze cu foştii miniştri ai Transporturilor şi pot să vă spun că de fiecare dată, cel puţin la cei din ultimii 30 de ani, mă uit. Nu am făcut acest lucru şi nu o voi face nici în continuare, să vorbim despre moşteniri grele ş.a.m.d. Nu e cazul. E o realitate pe care, oricum aş prezenta-o eu, o ştiu toţi românii, o simt”, a afirmat Sorin Grindeanu duminică seară, la Digi 24.

De asemenea, ministrul a anunțat că ministerul pe care îl conduce va beneficia în 2022 de un buget cu 21% mai mare. Vicepremierul a mai anunțat că Guvernul a aprobat un plan investițional pentru următorii 10 ani la ultima ședință.

Planul investițional prevedere dezvoltarea infrastructurii de transport și prevede alocarea a aproximativ 73 de miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii transportului.

„Nu spun că după aceşti 10 ani  vom fi extraordinar, dar vom acoperi ceea ce înseamnă culoarele importate şi vom reuşi să facem următorul pas”, a mai declarat vicepremierul Sorin Grindeanu.

Aeroporturile vor primi și ele ajutor

Înainte de Crăciun, ministrul Transporturilor anunța că șapte aeroporturi din România primesc o „gură de oxigen”, după ce a fost aprobată schema de ajutor de stat ca urmare a crizei generate de pandemia de COVID 19.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, 22 decembrie 2021 a fost semnat Ordinul Comun al ministrului Transporturilor și Infrastructurii și ministrului Lucrărilor Publice și Administrației, prin care este aprobată schema de ajutor de stat pentru aeroporturile cu un trafic anual cuprins între 200 de mii și 3 milioane de pasageri.

Prin aprobarea acestui Ordin se va asigura astfel acoperirea deficitului de lichidități cu care se confruntă un număr de 7 aeroporturi din România, din cauza crizei generate de pandemia COVID 19.

Valoarea totală a bugetului schemei de ajutor de stat este de până la 51,5 milioane de lei.

„În raport cu solicitarea Asociației Aeroporturilor din România, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Guvernul a aprobat, în ședința din data de 04.10.2021, Memorandumul cu tema: Acordarea unor ajutoare de stat operatorilor economici care administrează aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de pasageri și mai mic de 3 milioane pasageri, pentru depășirea dificultăților financiare cu care se confruntă, cauzate de criza generată de pandemia COVID-19, în baza art. 107 alin.(3) lit. b) din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și a Cadrului temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei pandemii de COVID-19, promovat de Comisia Europeană, care prevede un buget total de 51.544 mii lei, pentru operatorii economici care administrează aeroporturile mai sus menționate”, se precizează în comunicat.