Unele bănci, printre care şi parţial naţionalizata Royal Bank of Scotland (RBS) au anunţat că se vor înscrie în acest program denumit ‘Finanţare pentru împrumuturi’, prin care guvernul de la Londra încearcă să stimuleze activitatea economică, iar prin ieftinirea creditelor ipotecare se urmăreşte dezvoltarea pieţei imobiliare aflată în dificultate. Programul le permite celor care solicită credite să le contracteze la o rată a dobânzii mai redusă, care începe de la 0,25%, inferioară celei oferite pe pieţele financiare şi interbancare, ce variază între 1,25% şi 2,5%.

Această strategie a creditelor cu dobânzi reduse are şi scopul de a contrabalansa tensiunea de pe pieţele interbancare provocată de criza datoriilor din zona euro.

Cu toate acestea, unii analişti avertizează că, deşi creditele vor deveni mai accesibile, acest lucru nu implică în mod automat creşterea creditării, băncile luând în calcul riscul de neplată asociat fiecărui împrumut, iar potenţialii solicitanţi de credite ar putea fi precauţi în contractarea de noi împrumuturi din cauza temerilor privind agravarea crizei economice.

Deşi Banca Angliei a cerut anterior sectorului bancar să-şi folosească rezervele monetare pentru a credita economia, băncile nu au dat curs acestei solicitări şi au preferat să-şi păstreze aceste capitaluri pentru a se proteja în cazul înrăutăţirii situaţiei economice. De asemenea, planul ‘Merlin’ prin care principalele bănci ale ţării, printre care Barclays, RBS sau Santander UK, s-au angajat să sporească volumul creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii a avut rezultate sub aşteptări în anul 2011.
SURSA: Agerpres