Se pare că falimentul Lehman Brothers, care a avut exact în urmă cu un an de zile, nu a fost suficient pentru ca băncile să tragă nişte învăţăminte. Astfel, Robert Reich, profesor de politici publice la Universitatea din California, a declarat în cadrul unei dezbateri televizate că statul amereican ar fi trebuit să lase mai multe bănci mari să cadă pentru ca statutul legendar de „too big to fail” să fie uitat complet.

„Nicăieri în capitalism, nimeni nu ar trebui să fie prea mare să cadă”, este de părere Reich.

Acesta explică faptul că odată cu această criză, marile bănci ale lumii au observat că guvernele le salvează dacă au probleme, astfel că ele mizează pe faptul că şi data viitoare, statele vor scoate bani din buzunar pentru a le salva.

„Înainte de criză nu ştiau că statul va face orice ca să le salveze, iar acum vor face din nou investiţii „sălbatice” cu acelaşi grad mare de risc aşa cum o făceau până acum, întrucât ştiu că dacă dau de greu, statul le va salva pentru că sunt prea mari să cadă”. spune profesorul american.

Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy

Stiglitz: Problemele de acum ale băncilor sunt şi mai mari decât înainte de falimentul LB

La rândul lui, deţinătorul premului Nobel în economie, Joseph Stiglitz, este îngrijorrat de faptul că marii actori de pe Wall Street s-au întors la vechiurile obiceiuri şi problemele din sistemul financiar nu vor întârzia să apară.

Într-un interviu acordat Bloomberg, economistul a emis o avertizare: „Problemele de acum sunt chiar mai mari decât înainte de căderea Lehman Brothers”, argumentul fiind acela că băncile salvate de statul american au devenit mai mari decât erau înainte de criză.

DETALII:
Citeşte şi Cine a câştigat de pe urma crizei
Citeşte şi Falimentul Lehman Brothers: UN AN DE CRIZĂ