România s-ar putea confrunta un un nou „Black Wednesday”, avertizează economistul Radu Georgescu
Radu Georgescu avertizează că România s-ar putea confrunta cu o „zi neagră”, asemănătoare cu „Black Wednesday” din 1992, când lira sterlină a suferit o prăbușire de 25% într-o singură zi.
Avertismentul său apare în contextul în care JPMorgan estimează o posibilă depreciere a leului de până la 20%, ca reacție la rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, în care George Simion a obținut un scor important.
„Eu cred că Romania vă avea peste 10 ani un capitol special în cărțile de economie. Studenții din țoață lumea vor învață ce nu trebuie să facă din punct de vedere economic. În ultimii 4 ani, România a făcut toate greșelile posibile de politici fiscale și monetare. Eu le-am explicat în ultimii 2 ani familiei, clienților CFO Network și celor care mă urmăresc pe rețelele sociale”, a scris acesta pe Facebook.
Economistul a precizat că România înregistrează cele mai mari dezechilibre bugetare și comerciale din Uniunea Europeană: un deficit bugetar de 9,3% din PIB pentru anul 2024, un deficit comercial de 32 de miliarde de euro, echivalent cu 9% din PIB, și un deficit de cont curent de 29 de miliarde de euro, reprezentând 8% din PIB.
Radu Georgescu a susținut că leul ar fi trebuit să se devalorizeze în ultimii patru ani, însă acest proces a fost întârziat prin măsuri considerate anormale.
El s-a întrebat ce motivație profesională l-a determinat pe Mugur Isărescu să își dorească un nou mandat la conducerea BNR, sugerând că acesta ar fi conștient că susținerea artificială a cursului valutar nu mai poate continua.
De asemenea, a afirmat că, în astfel de momente, ar fi mai înțelept să se retragă din funcție.
„Acum cade și ultimul bastion. Cursul euro. Din punct de vedere economic, leul trebuia să se devalorizeze în ultimii 4 ani. Acest bastion a fost apărat cu anomaliile de mai sus. Eu nu înțeleg ce l-a determinat profesional pe Mugur Isărescu să dorească încă un mandat de 4 ani la BNR, după ce a condus BNR 35 de ani.
Bănuiesc că înțelegea că va cădea și acest bastion. Câteodată este bine când să știi să ieși de pe teren. Acum Mugur Isărescu are în spatele lui toți traderii de bănci din lume”, a afirmat acesta.
JP Morgan a mizat pe o depreciere de 20% a leului
Radu Georgescu a menționat că, luni, JPMorgan – cea mai mare bancă din lume – a anunțat că a mizat pe o depreciere de 20% a leului, iar economistul a sugerat că investitori financiari precum George Soros ar putea profita de pe urma acestei scăderi a monedei naționale.
Acesta a explicat că George Soros este un trader financiar cunoscut pentru pariul împotriva lirei britanice din 1992, într-un context de deficite mari în Marea Britanie, care a dus la o devalorizare de 25% într-o singură zi, cunoscută drept „Black Wednesday”.
A avertizat că, din cauza deficitelor mari, România ar putea deveni o țintă similară pentru traderi, exprimându-și speranța că țara nu va experimenta o criză comparabilă.
„Mulți au auzit de George Soros. Probabil puțini știu că George Soros este trader financiar. În 1992 Soros a pariat împotriva lirei britanice. În 1992 UK avea deficite mari bugetar și comercial. În 16 septembrie 1992 lira s-a devalorizat 25%. Într-o zi. Englezii au numit această zi Black Wednesday. Și după 30 de ani, ei o consideră cea mai mare înfrângere a sistemul financiar din UK. Și cea mai mare umilință a Băncii Centrale din UK.
Soros a câștigat 1 miliard lire din acest pariu. 1 miliard lire în 1992 ajustat la inflație și putere de cumpărare, probabil înseamnă 100 miliarde euro în anul 2025. România este o miză mare pentru traderi din cauza acestor deficite. Eu sper să nu se repete povestea cu lira și Banca Centrală din UK. Sper să nu avem și noi o zi neagră”, a mai spus economistul.