SUA va menține liniile de comunicare cu China

Statele Unite vor răspunde provocărilor reprezentate de China cu „determinare” şi „fermitate”, însă vor să menţină „linii de comunicare” deschise cu Beijingul, a declarat numărul doi al Departamentului de Stat, Wendy Sherman.

„Am făcut-o, o facem şi vom continua să menţinem linii de comunicare deschise pentru a gestiona în mod responsabil competiţia între ţările noastre”, a afirmat Wendy Sherman, într-un discurs la Brookings Institution din Washington, transmite AFP.

Ea a reafirmat că SUA nu caută „conflictul cu China”, dar văd în gigantul asiatic „unicul competitor care dispune atât de intenţia, cât şi de mijloacele de a redesena ordinea mondială”.

„China a devenit mai represivă la ea acasă şi mai agresivă în străinătate”, a spus Sherman, menţionând represiunea din Hong Kong sau contra minorităţii uigure, şi presiunile „ameninţătoare” faţă de Taiwan, în Marea Chinei de Sud sau în bătălia semiconductorilor.

Tensiuni după incidentul cu balonul chinezesc

Relaţiile dintre cele două state s-au degradat recent după survolul teritoriului american de către un balon chinezesc doborât în cele din urmă la ordinul preşedintelui Joe Biden.

Incidentul l-a făcut pe secretarul de stat Antony Blinken să îşi amâne o deplasare la Beijing, foarte aşteptată, punând astfel sub semnul întrebării voinţa de cooperare între cele două superputeri.

Întrebată despre acest subiect, Wendy Sherman a insistat pe faptul că vizita a fost amânată, nu anulată, şi că SUA speră să o poată reprograma în timpul dorit. „Vom găsi ocazia bună pentru a avansa pas cu pas” cu Beijingul, a spus ea, fără a oferi un calendar.

Problema Taiwanului

În ce priveşte Taiwanul, pe care Beijngul îl consideră parte a Chinei, Sherman a denunţat presiunile chineze, dar a reiterat politica americană a „unei singure Chine” şi menţinerea statu-quo-ului istoric al insulei.

Sherman a mai spus că speră că Beijingul „nu va lua pretextul unei vizite a unui membru al Congresului pentru a angaja o acţiune militară”.

Noul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, şi-a anunţat intenţia unei vizite în Taiwan. În august trecut, deplasarea în Taiwan a predecesoarei sale, Nancy Pelosi, a provocat furia Beijingului, care a desfăşurat apoi în zonă manevre militare fără precedent.