"Suntem într-un război comercial. Am fost în război comercial zeci de ani, de aceea avem deficite. Diferenţa este că acum trupele noastre se mobilizează", a declarat Ross într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Administraţia Donald Trump consideră că deficitele mari acumulate de Statele Unite faţă de China, Mexic şi Germania sunt revelatoare pentru practicile comerciale neloiale pe care doreşte să le încheie, dacă este necesar prin intermediul unor represalii vamale.

Wilbur Ross a lăsat totuşi să se înţeleagă că un astfel de scenariu ar putea fi evitat. 'Nu va fi un război frontal. Dacă oamenii ştiu că ai o bazooka mare (aruncător de grenade antitanc), probabil că nu va trebui să o foloseşti', a asigurat el.

Noua strategie americană include renegocierea acordului de liber-schimb NAFTA între SUA, Mexic şi Canada despre care Trump a afirmat că ar fi precipitat dezindustrializarea americană.

Ministrul american al comerţului a precizat că negocierile ar putea începe 'în a doua parte a anului', însă a avertizat că impactul acestora ar putea fi amânat.

"Aş vrea să văd rezultatele mâine, însă lucrurile nu merg aşa", a spus Ross.

"Negocierile nu ar trebui să dureze mai mult de un an. Însă cât timp va fi necesar pentru a le pune în aplicare şi pentru a reduce deficitul este o chestiune diferită", a mai spus el. AGERPRES