Statele UE ar trebui să se pregătească pentru un nou val COVID. Recomandările venite din partea comisarului pentru Sănătate

Într-o scrisoare adresată celor 27 de state membre ale UE, Stella Kyriakides a cerut miniștrilor Sănătății să ia măsuri preventive în vederea pregătirii pentru sezonul de toamnă în ceea ce privește pandemia de coronavirus, care ar putea include administrarea de vaccinuri nou adaptate împotriva variantei Omicron, având în vedere creșterea recentă a numărului de cazuri de COVID în Uniunea Europeană.

Noul val de infecții a fost însoțit de rate crescute de îmbolnăviri grave și de spitalizare și în unitățile de terapie intensivă din cauza COVID-19, arată Kyriakides, subliniind că statele membre ar trebui să fie vigilente și să continue să pună în aplicare liniile directoare asupra cărora au convenit.

În special, Stella Kyriakides afirmă în scrisoarea sa că, deși vaccinurile aprobate rămân eficiente împotriva îmbolnăvirilor grave, a spitalizărilor și a deceselor, EMA lucrează în vederea aprobării vaccinurilor adaptate la varianta Omicron până în septembrie, deoarece cele mai recente date arată cum protecția vaccinală scade în timp.

Potrivit scrisorii, statele membre ar trebui să se asigure că au capacitatea de a profita de vaccinurile modificate odată ce acestea vor fi livrate, eventual prin combinarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 cu campaniile de vaccinare împotriva gripei sezoniere.

Măsurile îi au în prim-plan pe cei vulnerabili

Printre măsurile recomandate de comisarul Kyriakides prin intermediul Comisiei pentru lunile de vară se numără acordarea unei a doua doze de rapel persoanelor de peste 60 de ani, precum și persoanelor din grupurile cu risc ridicat.

În același timp, solicită statelor membre să acorde prioritate utilizării dozelor care sunt deja disponibile pentru a-i convinge pe cei care nu și-au finalizat schema de vaccinare sau nu au primit dozele de rapel la care au dreptul să o facă cât mai curând posibil.

De asemenea, recomandă punerea în aplicare a unor sisteme integrate de supraveghere a răspândirii bolilor respiratorii grave în perioada premergătoare iernii și în viitor, în special în ceea ce privește posibilitatea de a mări rapid capacitatea de control.

În cele din urmă, scrisoarea subliniază că statele membre ar trebui să se pregătească pentru revenirea în școli și la locurile de muncă după sfârșitul verii, păstrând opțiunea de a impune măsuri precum distanțarea socială și măștile de protecție, dar evitând, dacă este posibil, închiderea școlilor.

Printre altele, ar putea fi făcute investiții pentru a instala sisteme de ventilație eficiente la locurile de muncă și în școli, a adăugat ea, scrie Kathimerini.