Marius Budăi, fost ministru al Muncii în timpul guvernării PSD, are un mesaj pentru actuala ocupantă a fotoliului de la Muncă, Violeta Alexandru. Este vorba despre o măsură care îi vizează pe românii care ajung să îndeplinească condiţiile de pensionare în timpul stării de urgenţă, astfel încât să nu fie nevoiţi să se deplaseze cu actele în această perioadă. Marius Budăi spune că măsura poate fi extinsă şi pentru prestaţiile sociale.

„Propunere pentru doamna ministru Violeta Alexandru. Vă rog să analizați!

Pentru protecția seniorilor acestei țări, pe perioada în care este declarată starea de urgență, vă propun ca toți cei care îndeplinesc condițiile de pensionare în această perioadă și depun cererile în termen de maxim 90 de zile de la ridicarea stării de urgență, plata drepturilor să se acorde de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare. Se poate face un anunț public, astfel încât cei care nu doresc sau nu pot să se deplaseze pe perioada în care este declarată starea de urgență să nu fie nevoiți să o facă.

Această măsură poate fi extinsă și pentru prestațiile sociale.”

Casa de Pensii a Pensii a Municipiului Bucureşti a implementat deja măsura deschiderii drepturilor de pensie doar de la distanţă

În această idee, Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti a anunţat deja că, începând cu data de 18 martie 2020, pe toată durata stării de urgenţă, cererile de deschidere a drepturilor de pensie se vor realiza doar telefonic sau prin e-mail.

Instituţia spune că a luat această măsură având în vedere prevederile din Decretul Preşedintelui României privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi din motive de siguranţă medicală, legate de prevenirea răspândirii şi infectării cu COVID-19.

Solicitanţii vor transmite toată documentaţia scanată în format Pdf pe adresele de mail puse la dispoziţie de Casa de Pensii, menţionând şi un număr de telefon de contact. Ulterior, persoanele vor fi anunţate telefonic/prin e-mail pentru a se prezenta cu documentatia în original.