Grecia a instituit stare de urgență în Volos

Grecia trece printr-o perioadă dificilă, dominată de inundații puternice și furtuni intense. Acestea afectează mai ales centrul țării.

Aceste fenomene extreme vin după ce în august, o furtună a provocat moartea a 17 persoane și a făcut pagube materiale majore, potrivit AFP.

Volos, aflat în prezent în stare de urgență, este un oraș cu aproximativ 140.000 de locuitori. Decizia de a institui starea de urgență a fost luată după ce furtuna denumită „Elias” a inundat străzile orașului, transformându-le în adevărate râuri.

Furtuna Elias este a doua care a afectat Grecia în trei săptămâni. Ea a cauzat deja inundații pe insula Evia, situată în apropiere de Atena. De asemenea, satele din zona orașului Volos au fost evacuate din cauza inundațiilor.

Începutul lui septembrie a marcat centrul Greciei prin ploi devastatoare declanșate de furtuna denumită „Daniel”. Aceasta a provocat mai ales pagube în domeniul agricol. Numeroase culturi au fost distruse iar zeci de mii de animale au murit.

Miercuri, Ministrul Agriculturii, Lefteris Avgenakis, a declarat că echipele de intervenție au reușit să îndepărteze cu succes mai mult de 180.000 de cadavre de animale și păsări în urma inundațiilor. Printre culturile afectate se numără bumbacul, porumbul, grâul, merele și kiwi.

Mai mulți români au fost blocați la începutul lunii în zona continentală a Greciei

În acest grup de persoane se afla și Camelia, o româncă în vârstă de 57 de ani, care era în vacanță. Camelia a fost cazată într-un hotel din satul Makrinitsa, situat în apropierea orașului Volos, în zona continentală a Greciei. Ea a oferit o declarație pentru Europa Liberă în care descrie starea generală a populației afectate de aceste condiții meteo extreme.

„Suntem de luni blocați, de marți nu mai avem curent, pur și simplu stăm la bunăvoința gazdelor. Se termină mâncarea, dar grecii împart cu noi ce au. Internetul funcționează doar rareori”, a declarat Camelia, pentru Europa Liberă.

Ea povestește și că au existat alunecări de teren, ceea ce face ca situația să fie și mai gravă.

„Plouă încontinuu, sunt aluviuni, aici e marea problemă. A alunecat pământul peste șosele. Sunt copaci mari căzuți peste stradă, sunt stânci mari căzute peste șosea, drumurile sunt blocate de aluviuni.

Aici, sus, suntem blocați, nu știm cât o să mai putem sta și nu face nimeni absolut nimic. Nu se ia nicio măsură. Nu avem niciun fel de ajutor, se spune că trebuie să se oprească ploaia ca să vină o mașină de intervenție”, spune Camelia.