Florin Barbu dă asigurări că, anul viitor, vor începe lucrările pe canalul de irigații Siret – Bărăgan

Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a anunțat, marți, că vor începe lucrările la primii 23 de kilometri din canalul de irigații Siret – Bărăgan, din totalul de în 98 de km, pe data de 31 martie 2024. Potrivit lui, va fi aceeași formă a canalului Siret – Bărăgan, ce poate fi transformat și în navigabil și pentru sistemul de irigat. Este același canal care a fost construit pentru cei 5,2 km unde, atunci când el a fost directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, a pus primul sistem de irigații în funcțiune, prin care se irigă 7.000 de hectare, din canalul Siret-Bărăgan.

Banii pentru proiect sunt aprobați prin programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, de 1,5 miliarde de euro, lege aprobată în Parlamentul României. Este ferm convins că legea va fi respectată de oricare ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de orice ministru al Finanțelor din România pentru că este un proiect de importanță majoră.

„Banii sunt alocați deja. În implementare sunt 2,2 milioane de hectare, 1,1 milioane de hectare sunt reabilitate în România din infrastructura principală de irigație. În noiembrie lansăm 500 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigație pentru fermierii români, cu un grad de intensitate de 100%, proiect de 1,5 milioane de euro pe fiecare organizație de udători care au în proprietate aceste stații de irigații.

Canalul costă, în primă fază, undeva între 300 și 350 de milioane de lei primii 23 de kilometri. Importanța canalului este că județe precum Buzău, Ialomița, Brăila, care au sisteme de irigații și cheltuieli foarte mari de pompare de la Dunăre cu stațiile, se va realiza umplerea canalului gravitațional din Siret – Bărăgan iar costurile cu energia pe care statul le are vor scădea. Amortizarea celor 23 de kilometri prin consumul de energie are un termen de aproape 5 ani”, a declarat, marți, Florin Barbu pentru Digi24.

În martie 2023, a fost propusă o modificare de deviere a canalului pe râul Călmăţui

Vă amintim că, în martie 2023, preşedintele Asociaţiei Prosanterra Buzău, Petrică Marin, unul dintre inginerii care au pus bazele canalului de irigaţii Siret-Bărăgan, a propus o modificare de deviere a canalului pe râul Călmăţui, ce ar duce la o extindere a suprafeţei irigabile.

Potrivit lui, prin devierea canalului pe râul Călmăţui, o suprafaţă de peste 350.000 de hectare ar putea fi asigurată cu apă în caz de secetă. Prin acest proiect, el consideră că s-ar rezolva problema inundaţiilor, va exista suficientă apă pentru fermieri şi vor fi înfiinţate noi locuri de muncă.

Canalul Siret-Bărăgan se află între barajele Călimăneşti şi Lacul Dridu. El a fost proiectat pentru a asigura necesarul de apă fermierilor din Câmpia Română. Lucrările au fost realizate doar parţial pe teritoriul judeţului Vrancea. Primul tronson are o lungime de 50 de kilometri din care doar 5,7 kilometri sunt funcţionali.