Lantul de cafenele Starbucks a inregistrat o scadere de 97% a profitului net in cel de-al patrulea trimestru fiscal incheiat la finele lunii septembrie, pe fondul costurilor pentru inchiderea unor cafenele cat si a scaderii vanzarilor pe piata din SUA.

Astfel, profitul companiei a scazut pana la 5,4 milioane de dolari, de la 158,5 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut. Veniturile Starbucks au crescut insa cu 3%, pana la 2,52 miliarde de dolari, de la 2,44 miliarde de dolari in 2007. Vanzarile pe piata din SUA au inregistrat insa o scadere de 8 procente.

Oficialii Starbucks au anuntat de asemenea ca isi revizuiesc planul privind deschiderile de noi cafenele il urmatorul an. Astfel, anul viitor, lantul de cafenele va deschide 700 de locati in intreaga lume, fata de 900 cat anuntase initial. Compania a sesizat, pe langa incetinirea afacerilor in SUA, si o scadere a vanzarilor pe pietele din Canada si Marea Brianie.

Starbucks a anuntat anul acesta ca va inchide 600 de cafenele neprofitabile din SUA si va disponibiliza 1.200 de angajati part-time si full-time. Inchiderea efectiva a celor 600 de locatii se va incheia la finle lunii martie 2009, iar disponibilizarile vor insuma 8% din totalul angajatilor.

Starbucks se afla pa piata din Romania din 17 aprilie 2007, cand a inaugurat prima locatie in cadrul centrului comercial Plaza Romania din Capitala. Pe langa aceasta Starbucks detine cate o cafenea si in cadrul Bucuresti Mall, Liberty Center si Baneasa Shopping City din Capitala, dar si in Iulius Mall din Cluj. Cafenelele Starbucks sunt administrate in sistem de franciza de catre Marinopoulos Coffee Company.

Sursa: USA Today