În acelaşi timp, Standard & Poor’s a confirmat ratingul pe termen scurt atribuit Nokia la ‘A-2’. Agenţia a precizat că toate ratingurile Nokia au fost scoase de sub revizuire cu implicaţii negative, unde au fost plasate la data de 9 iunie 2011.

"Acţiunea reflectă continua erodare a cotei Nokia pe piaţa smartphone şi revizuirea în scădere a estimărilor noastre privind marja operaţională a Nokia pe segmentul Devices & Services până la momentul în care compania va finaliza adoptarea sistemului Windows Phone drept principala sa platformă software pentru smartphone", a declarat analistul Standard & Poor’s, Matthias Raab.

Conform celor mai recente estimări ale S&P, veniturile înregistrate de Nokia pe segmentul Devices & Services ar urma să scadă cu 20% în 2011, dar îşi vor reveni în 2013 până la nivelul raportat în exerciţiul fiscal 2010. Această estimare se bazează pe presupunerea că parteneriatul strategic dintre Nokia şi Microsoft va ajuta Nokia să îmbunătăţească poziţia competitivă a portofoliului său de smartphone.

"Perspectiva este negativă din cauza probabilităţii unei noi retrogradări, dacă vom ajunge la concluzia că nu există şansa unei reveniri a marjei operaţionale a Nokia pe segmentul Devices & Services în următoarele şase-nouă luni", a avertizat Matthias Raab. În plus, S&P ar putea retrograda din nou Nokia dacă poziţia de numerar a companiei va scădea sub 3,5 miliarde de euro ca urmare a pierderilor operaţionale sau dacă sumele distribuite acţionarilor nu ar fi acoperite de fluxul de numerar.

Luna trecută Nokia, cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, a anunţat pierderi peste aşteptări de 368 milioane de euro în trimestrul al doilea. În plus, Nokia a cedat în faţa rivalului Apple poziţia de lider pe segmentul smartphone, pe care compania finlandeză la creat în 1996 prin modelul Communicator.

În România, Nokia a investit 60 de milioane de euro în localitatea Jucu din judeţul Cluj într-o fabrică inaugurată pe 24 septembrie 2008.
SURSA: Agerpres