SRI România. Președintele comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Român de Informații (SRI) a fost prezent în emisiunea România Politică. Acolo, el a precizat că România a luat măsuri de precauție, pe fondul situației din Israel, încă din data de 7 octombrie.

Ioan Chirteș spune că, printre măsurile luate, se numără:

  • întărirea pazei pe aeroporturi (în special Henri Coandă)
  • întărirea pazei în jurul sinagogilor
  • întărirea pazei în jurul Ambasadei Israelului

De asemenea, el a mai spus că locațiile unde sunt mulți palestinieni, studenți sau comunitățile de palestinieni sunt ținute sub observație.

”SRI a luat chiar din dimineaţa zilei de 7 octombrie măsuri de precauţie, în sensul în care a fost întărită paza pe aeroporturi, în special pe Henri Coandă, a fost întărită paza în jurul sinagogilor, a Ambasadei Israelului şi bineînţeles că sunt luaţi sub observaţie şi acolo unde sunt mulţi palestinieni, studenţi sau comunităţi de palestinieni”, spune președintele comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Român de Informații (SRI).

ioan chirtes
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

SRI România. SRI colaborează bine cu SIE

Acesta a precizat că există o colaborare strânse dintre SRI și Serviciul de Informații Externe (SIE) în gestionarea crizei regionale și în asigurarea securității pe teritoriul României. Chirteș a afirmat că această cooperare eficientă permite prevenirea riscurilor de amenințare teroristă.

”Nu există astăzi premisele apariţiei unor riscuri de ameninţare teroristă pe teritoriul României”, a completat el.

Conform afirmațiilor sale, România găzduiește aproximativ 8.000 de palestinieni, majoritatea dintre aceștia fiind studenți.

Chirteș a subliniat că în aproape toate centrele universitare din România există studenți palestinieni care au venit aici pentru a-și continua studiile.

În acest context, senatorul a evidențiat o preocupare comună a serviciilor secrete române și ale altor țări, și anume faptul că un student trimis la studii în străinătate poate primi știri tragice de la familia sa, cum ar fi decesul unor rude în urma unui bombardament în Gaza.

Aceste evenimente dramatice pot determina o radicalizare rapidă, chiar dacă persoana respectivă nu avea antecedente de a deveni terorist.

Ioan Chirteș a subliniat că această problemă necesită o abordare mai largă și implica implicarea întregii societăți. El a subliniat că trebuie luate măsuri pentru:

  • a preveni radicalizarea
  • a ajuta studenții să-și gestioneze emoțiile și stresul legat de situația din țara lor de origine.

De asemenea, senatorul a menționat o măsură adoptată în Marea Britanie, unde pe mijloacele de transport în comun există o solicitare permanentă către public de a suna la un anumit număr de telefon în cazul în care observă un comportament suspect. Aceasta reprezintă o altă formă de implicare a societății în asigurarea securității publice.

”În aproape toate centrele universitare sunt palestinieni, Cea mai mare îngrijorare, şi nu numai a serviciilor române ci a tuturor serviciilor secrete este faptul că un anumit student care este trimis la studii într-un stat, poate primi o veste de la rudele din Gaza că familia lui a murit într-un bombardament. Acea persoană, chiar dacă nu are antecedente de a deveni terorist, se poate radicaliza brusc şi sunt lucruri pe care nu le putem previziona”, a arătat Ioan Chirteş.