A câștigat din tenis peste 25 de milioane de dolari (ce-i drept, suma este brută, fără impozite și cheltuieli) și a primit din contracte de sponsorizare încă multe milioane. La un moment dat, afacerile și activele în care investise valorau net peste 200 de milioane de dolari. Însă o serie de decizii de business neinspirate și sumele oferite fostelor soții și iubite au făcut ca, în vara anului trecut, Boris Becker să-și declare falimentul. Iar luna trecută trofeele câștigate de fostul număr unu mondial au fost scoase la licitație pentru a se încerca strângerea unei sume care să acopere măcar o parte din datoriile acestuia (între timp, se pare, acțiunea a fost blocată de sportiv, care s-a declarat prea legat de respectivele amintiri pentru a le înstrăina).

Iar Becker nu este tocmai singur – numeroși alți foști mari sportivi, cărora le-au intrat în conturi sume cu șase, șapte sau opt zerouri, au ajuns la sapă de lemn. Printre cei care și-au declarat de-a lungul timpului falimentul se numără Mike Tyson, Bjorn Borg sau George Best. De cealaltă parte sunt, însă, numeroase cazuri de fotbaliști, tenismeni ori pugiliști care au știut să-și investească inteligent câștigurile și să le înmulțească. Printre ei, David Beckham, surorile Williams sau Shaquille O’Neal.

Între milioane și miliarde

Și în România lucrurile stau cam la fel. Unii dintre cei care au câștigat bine în cariera sportivă nu au fost cumpătați sau inspirați și au pierdut tot sau o bună parte a banilor. Alții, însă, au reușit să se descurce și în afaceri ce puțin la fel de bine ca pe teren. Cel mai celebru caz este, desigur, cel al lui Ion Țiriac. Fostul tenismen este azi, potrivit celei mai recente ediții a Top 300 Capital, cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,7-1,8 miliarde de euro. De-a lungul timpului, acesta a investit în bănci, asigurări, comerț, auto sau sport (fiind, printre altele, proprietarul turneului de tenis de la Madrid).

Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, are și el o carieră de succes în afaceri. Anul trecut, Hagi Sport SRL, firma care deține și administrează hotelul Iaki din Mamaia, a avut venituri de peste 18 milioane de lei (cu un milion de lei în plus față de anul precedent) și un profit net de 2,2 milioane (cu circa 20% mai mic decât în 2016). Asta în timp ce Fotbal Club Viitorul SA a ajuns de la venituri de 28 de milioane de lei și o pierdere de 6,2 milioane de lei în 2016 la încasări de 54 de milioane de lei și un profit net de 14 milioane de lei anul trecut. 

 

În primăvara lui 2017 s-a zvonit că Hagi ar intenționa să vândă unitatea de cazare de la malul mării, însă se pare că cererea tot mai crescută din partea clienților l-a făcut să se răzgândească. De exemplu, pentru mini-vacanța de 1 Mai din acest an Iaki a raportat un grad de ocupare de 100%, comparativ cu numai 70% cu un an în urmă.

Fotbal vs antreprenoriat

Nu la fel de bine au mers afacerile fostului coleg și actualului cumnat al lui Hagi, Gheorghe Popescu. Firmele în care acesta apare ca asociat direct (Global Legal Asistance SRL, specializată în producția de energie, Nicolas Concept Shipping SRL, axată pe transportul de mărfuri pe apă, și Versol Recycling SRL, cu obiect principal de activitate creșterea porcinelor) nu au înregistrat anul trecut nici un fel de venituri.

Aceeași situație se înregistrează și în cazul celor patru companii de energie regenerabilă în care deține acțiuni fostul internațional Adrian Ilie (Renewable Slobozia Sud SRL, Renewable Slobozia Nord SRL, Renewable Slobozia Est SRL și Renewable Slobozia Vest SRL). Fotbalistul a mai deținut două companii în același domeniu, una din ele fiind desființată și alta în faliment.

Nici foștii jucători ai naționalei Bogdan Stelea și Gabi Balint nu par să fie prea implicați în afaceri, pe numele lor apărând în baza de date a Registrului Comerțului doar câte o entitate de tipul persoană fizică autorizată. Asta în timp ce fostul lor coleg Dan Petrescu a fost acționar în A & D Chelsea Imobiliare SRL (radiată în 2010) și Dream Team Spirit ‚94 SRL (radiată în 2012).

În 2010, presa scria despre Adrian Mutu că deținea o rețea de magazine de îmbrăcăminte, Ten Life, prezentă în Pitești, Paris, Monaco, Cannes și Londra, brandul Souvenir Clubbing și marca de vin și ulei de măsline 10 di Mutu (ambele în parteneriat cu Filippo Paoli), dar și pizzeria Il Forno (împreună cu Ana Maria Prodan).
În același timp, el deschisese în Pitești o cafenea, pe care a vândut-o unui alt fotbalist, Rică Neaga, dar și Pacha Club București, în care investise 300.000 de euro doar pentru a-și pierde licența și a da faliment cu datorii de circa un milion de euro. 

 

În prezent, Mutu apare ca asociat într-o companie înființată în 2017, Delamore Food & Beverage International SRL, cu obiect principal de activitate ”Intermedieri în comerțul cu produse diverse”. În primul an, firma a avut venituri totale de circa 45.000 de euro.

Fostul coechipier al lui Mutu, Cristi Chivu, apare în România ca asociat în două societăți cu răspundere limitată: firma de consultanță Interactiv Sports Media SRL, cu venituri de 15.700 de lei anul trecut, și NA.GI.MA. Investments SRL, specializată în dezvoltare imobiliară, cu încasări de 682.000 de lei și un profit net de 646.000 de lei în 2017.

Afaceriștii de pe zgură

Cel mai bine plătit sportiv român din toate timpurile pare se pricepe și la afaceri. Până în prezent, recenta câștigătoare a titlului la Roland Garros și numărul unu mondial la tenis feminin, Simona Halep, a încasat din premii 26,2 milioane de dolari. Suma este brută, din ea plătindu-se impozite (ce trec în unele cazuri de 50%), dar și restul cheltuielilor (transport, cazare, antrenori și preparatori fizici, agenți etc.). Totuși, la ea s-au adăugat de-a lungul timpului multe alte milioane de dolari din sponsorizări (de exemplu, Halep a primit de la Adidas circa un milion de dolari pe an în perioada 2014-2017 și acum va încasa de la noul sponsor Nike cam două milioane de dolari anual). Cu acestea, Simona Halep a strâns o avere de 22 milioane de euro, reușind astfel să intre în Top 300 Cei mai bogați români. 

În baza de date a Registrului Comerțului, Simona apare doar ca titulara unui PFA. Însă mass-media a dezvăluit de-a lungul timpului că o parte din sumele câștigate de ea din sport au fost puse la lucru în sectorul de business cu ajutorul familiei. Astfel, anul trecut, ea a cumpărat Drachenhaus Hotel din centrul Brașovului și Pensiunea Drachenhaus din Poiana Brașov, pentru circa două milioane de euro, dar a început și construcția unui hotel în Mamaia. Asta după ce tatăl și fratele său s-au ocupat și de construcția unor blocuri în Constanța.

 

Tot din tenis au provenit și banii utilizați de Florin Segărceanu pentru a investi în firma de comerț New Sport Solutions SRL, care a terminat anul trecut cu venituri de 4,3 milioane de lei și un profit net de 160.000 de lei, dar și în compania de imobiliare A2Z Effective Management SRL, care a raportat încasări de 2,15 milioane și un profit net de aproape 800.000 de lei. În 2017, Segărceanu a deschis o nouă firmă, A2Z Sport SRL, specializată în administrarea bazelor sportive. Ea a încheiat anul cu venituri de 640.000 de lei și un profit net de 72.000 de lei.

Dinu Pescariu era cunoscut ca unul dintre cei mai activi foști tenismeni în zona de business. După problemele penale pe care le-a avut, acesta mai deține azi direct acțiuni doar în Pescariu Sports & Science SRL, care a raportat pentru 2017 venituri de zero lei. Nici lui Ilie Năstase nu par să-i mai meargă afacerile ca altădată. Firma de distribuție a băuturilor alcoolice Reims Beverage SRL a avut anul trecut venituri de numai 423.000 de lei și un profit net de 8.500 de lei, în timp ce o investiție ceva mai recentă a fostului campion, compania de IT Unicorn Buzz SRL, nu a înregistrat nici un venit în 2017.

Nume mari, profituri mici

Și fostele vedete din alte discipline sportive încearcă să-și facă loc în zona de business. Fosta gimnastă Cătălina Ponor a deschis o sală de fitness în Constanța, Cătălina Ponor Body Fit SRL, însă în 2017 aceasta a avut încasări de numai 74.000 de lei. Asta în timp ce fostul handbalist Vasile Stîngă apare ca asociat în agenția imobiliară Valesis Com SRL, cu afaceri de numai 109.000 de lei aul trecut, dar și în HCB Sport SRL, care nu a mai depus bilanțul contabil din 2015.

Restaurantul din Ploiești al fostului pugilist Leonard Doroftei, operat de firma Santarin Com SRL, a avut în 2017 încasări de 414.000 de lei și o pierdere de 61.000 de lei (față de 803.000 de lei încasări și 113.000 de lei profit în anul precedent). Firma de organizare de evenimente Doroftei Events SRL a înregistrat și ea cifre modeste: venituri de 60.000 de lei și un profit net de 31.000 de lei. Rezultate nu tocmai impresionante apar și în dreptul companiei de imobiliare Marco Exim Moda SRL din Deva unde este asociat un alt fost boxeur, Mihai Leu. În 2017, aceasta a avut venituri de 203.000 de lei și un profit net de 10.000 de lei.

Concluzia care se desprinde din cifrele analizate mai sus este că, în general, marii campioni români au fost mai pricepuți la sport decât la afaceri. Și că, în lipsa unui fler înnăscut sau al unor consultanți și/sau parteneri pricepuți, banii câștigați cu efort pe teren sau în ring se pot evapora rapid.

TALENTAȚI ȘI LA AFACERI

 

SUGARPOVA Este marca de dulciuri lansată în 2013 de celebra jucătoare de tenis Maria Șarapova. Se pare că investiția de jumătate de milion de dolari a fost un succes.

BASCHET celebrii Kobe Bryant și Lebron James sunt implicați și în zona de business. Primul deține o marcă de încălțăminte sport în colaborare cu Nike, în timp ce al doilea deține acțiuni într-un club de fotbal din Liverpool și controlează agenția de marketing LRMR. Asta în timp ce Magic Johnson Enterprises are o valoare estimată la 700 de milioane de dolari și deține participații în companii precum Burger King sau Starbucks.

ELEVEN Brandul de îmbrăcăminte al lui Venus Williams contribuie la conturarea unei averi estimate la circa 100 de milioane de dolari. Venus mai deține și o companie de design interior în Florida, V Starr Interiors.

DAVID BECKHAM Este numele unei vedete a fotbalului, dar și al mărcii de parfumuri deținute de aceasta. Beckham a mai investit și într-o echipă de fotbal în Florida.