Piaţa sistemelor informatice pentru sectorul medical se pregăteşte de creşteri spectaculoase. De la şase milioane de euro, astăzi, ar putea creşte la 20 de milioane de euro peste trei ani.

În departamentul IT al spitalului Riks din Oslo lucrează 120 de oameni. Cifra este impresionantă, dar la fel este şi paleta de soluţii IT implementate în unitate şi folosite zilnic de personalul medical.

În acelaşi loc, înainte de a hotărî dacă să opereze sau nu un bolnav, medicii care lucrează în unul din cele mai mari şi mai moderne spitale din Norvegia (unde toate spitalele sunt de stat) se strâng într-o sală de şedinţă. Au la dispoziţie un proiector şi un calculator pentru a accesa toate informaţiile pe care le au despre pacient. Folosesc o singură interfaţă, pentru a vedea evoluţia indicatorilor principali în funcţie de diagnosticul dat, au acces la radiografii şi la rezultatele analizelor de sânge. Şi, pentru că toţi doctorii din spital au acces la acest sistem, timpii în care medicul primeşte informaţiile solicitate despre pacient se scurtează simţitor faţă de zilele în care o asistentă alerga pe coridoare pentru a duce o hârtie de la un specialist la altul. În plus, pentru că informaţiile medicale nu aparţin spitalului, ci pacientului, fişa acestuia poate fi accesată din orice spital unde acesta merge.

În condiţiile în care sistemul medical românesc se confruntă cu probleme de tipul: paturi prea puţine în spitale, medicamente insuficiente pentru pacienţi şi salarii prea mici pentru medici şi asistente, pare o obrăznicie să te gândeşti serios la un asemenea nivel de informatizare.

68-6551-30_bogdansavu.jpgStudii concrete pe această temă nu s-au făcut încă în ţara noastră, dar, conform estimărilor din piaţă, din cele 450 de spitale, câte sunt în prezent în România, doar 130-150 folosesc sisteme informatice de generaţie nouă. „Problema cea mare cu care se confruntă aceste spitale este că sistemele informatice nu sunt integrate, nu comunică între ele“, a declarat Bogdan Savu, director executiv Romanian Soft Company (RSC), una dintre puţinele companii care au în portofoliul de produse astfel de sisteme.

Reforma în sănătate trece prin integrarea informatică

Acesta este de fapt şi terenul care beneficiază de cea mai mare atenţie din partea softiştilor. Oracle, împreună cu CSAM, unul din partenerii săi din Norvegia, au pus la punct un sistem care simplifică integrarea acestor sisteme deja instalate, creând practic o interfaţă comună pentru accesarea lor. A fost deja implementat în spitalul Riks, dar şi în China şi Suedia. Iar cei doi parteneri văd un potenţial de business şi în România, în ciuda lipsei de astfel de sisteme în spitale. „CSAM lucrează la fel de bine acolo unde trebuie integrate sisteme deja existente, ca şi acolo unde sistemul este introdus de la zero, ca de exemplu într-un spital nou“, explică pentru Capital Charles Scatchard, vicepreşedinte Healthcare pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa în cadrul Oracle. „Nu-mi pot imagina transformări majore în România sau Rusia fără introducerea unui sistem nou“, a continuat el.

Preţul unui astfel de sistem depinde de numărul de utilizatori, de numărul sistemelor ce vor fi integrate, dar şi de ţara în care se face implementarea. Ca punct de reper, costurile proiectului din Suedia, unde soluţia a fost implementată în patru spitale, au fost de circa două-trei milioane de euro.

„Piaţa de IT medical este o piaţă nouă, în formare, cu un potenţial de creştere foarte mare, spune Bogdan Savu. O estimare a valorii sistemelor existente în spitale se ridică în prezent la patru – şase milioane de euro pe an“. Şi asta fără a se lua în consideraţie licitaţiile mari derulate de Ministerul Sănătăţii sau de alte autorităţi.

Directorul mai spune că peste trei ani piaţa ar putea atinge 17-20 de milioane de euro, creştere ce explică interesul pe care Oracle şi CSAM, dar şi firmele locale dezvoltatoare de software îl au pentru ţara noastră, mai ales dacă luăm în considerare şi fondurile europene ce vor veni. Alţi jucători pe această piaţă sunt Info World, Sintec şi Microsoft.

«Soluţii informatice performante găsim la o treime din piaţa românească.»
Bogdan Savu, director executiv RSC

e-medicină

68-6550-30_ks1146451501x2251.jpgCSAM INTERNATIONAL

Compania are un parteneriat de durată mai lungă cu Oracle, iar pe partea de Healthcare colaborează la implementarea soluţiei CSAM Plexus. Este o platformă tehnologică care ar putea permite accesul spitalelor la fişele pacienţilor, la nivel mondial, facilitând astfel stabilirea diagnosticului. A fost testată cu succes în Norvegia la integrarea diferitelor sisteme infomatice din două spitale care au fuzionat.

MICROSOFT

Soluţia Microsoft Dynamics este prezentă la nivel mondial în industria serviciilor medicale prin implementări de anvergură. În ţara noastră, este utilizată în domeniul distribuţiei de produse farmaceutice în cadrul companiilor Imedica şi Eurofarmacia, parte a grupului Montero.

RSC

Înfiinţată în anul 2000, RSC a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,3 milioane de euro, pentru anul acesta fiind prognozată o cifră de afaceri de 2,3 milioane. Portofoliul său cuprinde soluţii destinate administrării proceselor specifice pentru laborator (Hlab), imagistică (DeepEye), ambulanţă (Hipocrate Ambulanţă), dar şi sistemele expert Hipocrate Diabet şi Hipocrate Nephro, ultimul fiind, conform reprezentanţilor companiei, primul sistem expert care poate furniza indicaţii de tratament pe baza înregistrărilor din istoricul clinic al pacientului.