Desi in alte tari, garantarea depozitelor de catre stat este o realitate de ani buni, in Mongolia asa ceva era doar o poveste. Daca in Europa, criza a impins anumite tari sa majoreze pragul maxim al depozitelor garantate mai sus, in Mongolia, criza a adus acest tip de siguranta pentru deponenti.

Guvernul de la Ulan Bator abia acum s-a decis ca ar fi bine ca cetatenii sai sa aiba un grad mai mare de siguranta in ceea ce priveste economiile lor. Potrivit legii, garantarea ar urma sa intareasca increderea mongolilor in economia tarii lor, precum si in sistemul bancar.

Desi criza globala nu a lovit inca Mongolia, din cazua economiei sale aflata intr-un stadiu relativ incipient de dezvoltare, guvernantii considera ca trebuie sa ia masuri care macar sa previna efectele de ricoseu asupra tarii lor. Potrivit informatiilor guvernamentale, 1,38 de milioane de clienti au depus in banci 1,36 miliarde de togrog (918 milioane de euro). Dintre acestia, circa 98% au sume mai mici de 10 milioane de togrog (6.700 euro).

Proeictul este inca in dezbatere, asa ca pragul maxim de garantare nu a fost inca fixat. Exista voci in parlamentul mongol impotriva acestei legi, pe motivul ca este mai important sa fie garantati banii statului si apoi banii depusi in banci private.