‘Am aprobat o lege foarte importantă în procesul de reformă, decretul lege de restructurare a entităţilor de credit’, a declarat vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria. ‘Am pus bazele pentru ca astfel de crize precum cea prin care am trecut să nu se mai producă’, a declarat la rândul său, ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos.

Printre liniile principale ale acestei reforme se numără îmbunătăţirea solvabilităţii în sectorul bancar (nivelul fondurilor proprii fiind majorat la 9% de la 8%) şi punerea mai uşor sub tutelă publică a băncilor considerate insolvabile. De asemenea, reforma prevede crearea unei aşa-numite ‘bănci de rebuturi’ (bad bank), către care vor fi transferate activele imobiliare considerate riscante. În sfârşit, reforma fixează un nou plafon pentru remunerarea directorilor băncilor care au primit ajutoare publice, la 500.000 de euro pe an în loc de 600.000 de euro anterior.

‘Această reformă are drept obiectiv fundamental finalizarea procesului de asanare a sectorului bancar pentru a relansa creditarea către companii şi persoane fizice’, a explicat Soraya Saenz de Santamaria.

Pachetul de măsuri adoptat vineri este cea de-a cincea reformă a sectorului financiar adoptată de Spania de la debutul crizei în 2008. Crearea unei bănci de rebuturi se număra printre condiţiile cerute de celelalte 16 state din zona euro care în luna iunie au fost de acord să acorde Spaniei un împrumut de maxim 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar.