Creditele neperformante au ajuns la 155,84 miliarde de euro în luna mai 2012 comparativ cu luna precedentă, astfel că procentul NPL a crescut de la 8,72% în luna aprilie la 8,95% în luna mai. În aceste condiţii procentul creditelor neperformante se află la o distanţă de doar un punct procentual de maximul istoric de 9,15% înregistrat în luna februarie 1994.

Băncile spaniole se confruntă cu un nou val de credite neperformante pe măsură ce guvernul de la Madrid implementează o serie de măsuri dure de austeritate care vor agrava problemele cu care se confruntă deja gospodăriile cu rambursarea creditelor. În plus, rata şomajului din Spania, deja cea mai mare din UE, ar urma să continue să crească, ceea ce va pune şi mai multă presiune pe consumatori şi gospodării.

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană şi-au dat acordul săptămâna trecută pentru un plan de ajutor, care ar putea să ajungă până la 100 miliarde de euro, destinat băncilor spaniole. Acest ajutor ar urma să fie livrat Spaniei în patru tranşe, iar aproximativ 25 de miliarde de euro vor fi folosite pentru finanţarea băncilor de rebuturi care vor fi create pentru separarea de activele imobiliare toxice, principala cauză a crizei din sectorul bancar spaniol.

În schimbul ajutorului, Uniunea Europeană va cere autorităţilor de la Madrid să demareze o reformă a sectorului financiar, care ar putea să se traducă prin pierderi pentru contribuabili, iar Comisia Europeană va fi autorizată să demareze inspecţii la băncile spaniole.

Memorandumul între Spania şi zona euro trebuie aprobat până la 20 iulie, data la care miniştrii de finanţe au prevăzut să finalizeze detaliile planului de ajutor.

La finele lunii iunie, pe baza analizei efectuate de companiile de consultanţă Oliver Wyman şi Roland Berger, guvernul spaniol a anunţat că sectorul bancar spaniol ar avea nevoie de o sumă maximă de 62 de miliarde de euro pentru recapitalizare.
SURSA: Agerpres