Banca Centrală a Spaniei a anunţat că rata creditelor neperformante a urcat în aprilie la 8,72% din totalul portofoliilor lor neachitate, fiind cel mai ridicat nivel înregistrat din 1994 şi în creştere faţă de 8,37% în martie.

Aceste date arată înrăutăţirea condiţiilor în sectorul financiar spaniol şi, combinate cu nivelul ridicat al deficitului bugetar, ar putea spori probabilitatea ca Spania să solicite asistenţă financiară, pe lângă cei 100 miliarde de euro acordaţi de UE pentru recapitalizarea băncilor.

‘Credem că băncile spaniole vor avea nevoie să genereze capital de 134 miliarde de euro în următorii trei ani, din cauza sporirii creditelor neperformante şi a înăspririi cerinţelor autorităţilor de reglementare’, a explicat Alberto Gallo, economist al RBS. Acesta a adăugat: ‘Nu toate băncile vor reuşi să genereze suficiente câştiguri pentru a rezolva toate cerinţele iar statul nu va reuşi să le ajute. Analiştii noştri se aşteaptă ca Spania să solicite un pachet de asistenţă financiară integral şi să se confrunte cu retrogradări ale ratingului’.

Un astfel de pachet de asistenţă financiară pentru Spania ar putea ajunge până la 300 miliarde de euro, avertizează Alberto Gallo.

Acesta susţine că ajutorul UE de 100 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor spaniole pur şi simplu ‘păstrează riscurile în Spania dar îl transferă spre sectorul public, iar ţara se va împrumuta mai greu de pe pieţele de capital’.

Ministrul spaniol al Trezoreriei, Cristobal Montoro, a cerut BCE să ajute guvernul, spunând că ar trebui să răspundă cu fermitate la presiunile pieţelor care încearcă să deraieze proiectul euro’.

Împrumuturile nete de la BCE ale băncilor spaniole au urcat luna trecută la 287,8 miliarde de euro, de la 263,5 miliarde de euro în aprilie, a anunţat joi Banca Centrală a Spaniei.
SURSA: Agerpres