Într-un interviu acordat Reuters, analistul şef al S&P pentru Rusia, Kai Stukenbrock, a apreciat că o scădere a preţului petrolului, combinată cu o majorare a cheltuielilor publice, aşa cum se întâmplă în general în perioada alegerilor, ar putea crea nevoi bugetare care ar fi dificil de acoperit.

"Odată cu apropierea alegerilor legislative şi prezidenţiale, va exista puţină voinţă pentru a reduce cheltuielile. Aceste presiuni bugetare se vor traduce probabil prin nevoi importante de finanţare", a declarat Kai Stukenbrock.

Alegerile legislative şi prezidenţiale din Rusia sunt programate a avea loc în lunile decembrie 2011, respectiv martie 2012.

"În ultimii ani calculul pentru echilibrarea bugetului s-a făcut în funcţie de cursul petrolului, din ce în ce mai ridicat, aproximativ 105 de dolari pe baril în acest an şi o prognoză de 120 de dolari pentru anul următor", a adăugat Kai Stukenbrock.

S&P estimează că o scădere cu 10 dolari a preţului petrolului ar majora deficitul bugetar al Rusiei cu 1% din Produsul Intern Brut. Pentru acest an Ministerul rus de Finanţe se aşteaptă la un deficit de 1,5% din PIB.

Statul rus se refinanţează în mare parte de pe piaţa locală însă dependenţa sa de petrol în termeni de venituri fiscale expune ţara în cazul unei eventuale prăbuşiri a preţului petrolului.
SURSA: Agerpres