Calificativul ‘BB minus’ este cu trei trepte sub pragul investment grade, recomandat pentru investiţii. În plus, perspectiva asociată ratingului Nokia este una negativă, ceea ce înseamnă că este posibil să fie retrogradat din nou.
‘Acţiunea reflectă o revizuire în jos a estimărilor noastre privind veniturile şi profitabilitatea operaţiunilor Nokia în domeniul smartphone în 2012 şi 2013’, se arată într-un comunicat al Standard & Poor’s. Agenţia de evaluarea citează un raport al firmei de consultanţă Strategy Analytics potrivit căreia cota de piaţă a Nokia pe piaţa mondială de smartphone a scăzut de la 12,6% în ultimul trimestru din 2011 până la 7,0% în al doilea trimestru al acestui an.
În schimb, directorul financiar de la Nokia, Timo Ihamuotila, a declarat că impactul deciziei S&P asupra Nokia va fi unul limitat. ‘Pe măsură ce continuăm tranziţia noastră, am decis să urmăm o politică de conservare a lichidităţilor şi simultan să reducem costurile operaţionale’, a declarat Timo Ihamuotila.
S&P a luat încă din luna aprilie decizia de a retrograda Nokia, odată cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, în categoria junk (investiţii speculative). Moody’s Investors Service şi Fitch Ratings au retrogradat şi ele Nokia luna trecută.
Sursa: Agerpres