Este decizia șoc a momentului care se petrece la Constanța. S-a aflat ce fac marinarii la întoarcerea în țară. Ei vor să fie siguri că soțiile le-au fost fidele în toată perioada în care ei nu s-au aflat pe uscat. Din acest motiv, marinarii din Constanța au făcut un obicei în a-și testa soțiile cu poligraful când se întorc acasă din voiaj, pentru a vedea dacă le-au fost fidele. Partea cea mai tragică acum vine, însă! De sărbători se înregistrează o explozie de cereri în acest sens.

„În ceea ce privește meseria de navigator, am avut multe solicitări din partea bărbaților întorși acasă după o perioadă lungă în care au fost plecați. Solicitările din preajma sărbătorilor au explodat anul acesta. Bărbații m-au contactat pentru a vedea dacă soțiile le-au fost fidele, abordând calea testului poligraf”, a declarat pentru Replica de Constanța psihologul Liviu Chesnoiu.

Soțiile marinarilor înțeleg temerile acestora, dar nu sunt neapărat de acord cu metoda testării la poligraf: ”Cine vrea să înșele, înșală și cu tine în pat ori de mână”.

Mărturisirea unei soții de marinar

„În primul rând eu ca și soție de navigator mă simt rău de fiecare dată când el pleacă, chiar dacă pleacă de 6 ani… nu există obișnuință. Suntem conștienți că timpul este cel mai prețios, este singurul care nu se mai întoarce. Sunt momente unice care se pierd, dubii între noi nu există în ceea ce privește infidelitatea, însă îți dai seama că există o mică îndoială din partea lui, fiind acolo departe de casă, neștiind ceea ce fac eu zilnic, însă dacă nu există încredere din partea amândurora, nu-și mai are rost acea relație, iar eu ca și soție de navigator pot spune și chiar sfătui doamnele și domnișoarele dar și domni, să nu-și mai pună la îndoială încrederea, cine vrea să înșele, înșală și cu tine în pat ori de mână”, declarat o soție de navigator, conform sursei citate

Liviu Chesnoiu a terminat Facultatea de Filozofie Bucureşti, dar soarta sa a fost să lucreze ca expert poligraf la IPJ Constanţa. În România se făceau de prin anii 70 astfel de teste poligraf, dar în Constanţa a început expansiunea de-abia în anii 80. Liviu Chesnoiu a lucrat încă de la început în acest sistem, iar la ora actuală este nr.5 în sistemul poligraf, în ordinea vechimii. De-a lungul carierei sale a întâlnit cazuri felurite, de la cupluri care își testează fidelitatea până la teste de angajare.