Sorina Pintea, care a deținut funcția de ministru al Sănătății, a primit o condamnare de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Ea a primit verdictul din partea judecătorilor Tribunalului Cluj.

Decizia a venit în urma implicării sale într-un caz în care a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA. Acesta a fost surprinsă încasând o mită în valoare de 120.000 de lei. Condamnarea nu este definitivă și poate fi contestată prin apel.

Acuzațiile care i-au fost aduse de procurorii DNA

Sorina Pintea este acuzată de procurori că, în timp ce ocupa funcția de director al Spitalului de Urgenţă din Baia Mare, a primit suma de 10.000 euro și 120.000 de lei, reprezentând 7% din valoarea unui contract de achiziţii.

Pe 28 februarie 2020, a fost surprinsă în flagrant de procurorii DNA în timp ce primea a doua tranșă de bani, în valoare de 120.000 lei.

Conform procurorilor, în momentul în care a aflat că a primit banii, Sorina Pintea ar fi exclamat „super tare”.

În urma acestor acuzații, DNA a pus sechestru pe 2 terenuri care aparțin fostului ministru.

Procesul, întins pe 3 ani

Sorina Pintea a întins procedura de cameră preliminară pe o perioadă de 3 ani. Ea a folosit diverse tertipuri pentru a evita acuzațiile. Acesta dorea ca declarația sa de suspect să fie luată într-un cadru „ceremonios”. Pintea a refuzat să o facă în timpul perchezițiilor. Procurorul de caz ar fi trebuit să țină cont de condiția sa de sănătate, evitând deplasările lungi către București.

De asemenea, Sorina Pintea a susținut că procurorii au invadat prea mult intimitatea sa, analizând conversațiile sale pe WhatsApp cu politicienii și percheziționându-i laptopul fără a avea respect față de viața sa personală.

Cererile avocațiilor ministrului au fost respinse ca nefondate

Pe 12 aprilie 2021, Tribunalul Cluj a finalizat procedura de cameră preliminară în dosarul de luare de mită al Sorinei Pintea. Judecătorii au respins ca nefondate toate cererile și excepțiile formulate de avocații acesteia. Ei au încercat să obțină restituirea cauzei la Parchet.

Cu toate acestea, contestația lui Sorina Pintea la decizia de începere a judecății pe fond s-a finalizat la Curtea de Apel Cluj abia peste un an. S-a întâmplat la data de 14 iulie 2022. Fapta de luare de mită se pedepsește de la 3 la 10 ani, astfel că Sorina Pintea poate fi supusă unei pedepse considerabile în cazul în care va fi găsită vinovată.