Beneficiarii serviciilor medicale oferă plăţi informale şi medicului specialist la care se tratează, recompensa în acest caz ajungând să atingă valoarea medie de 204 lei, în timp ce în ‘mica chirurgie’ recompensa medie este de 194 lei.

În ceea ce priveşte personalul medical, pe lista pacienţilor privind recompensele sunt următorii: asistentele sunt primele pe listele pacienţilor în ceea ce priveşte recompensarea, 40% dintre aceştia declarând că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de infirmieri cu 21% şi de medici obstetricieni şi internişti cu 20%.
 62% dintre cei intervievaţi în realizarea studiului au declarat că au oferit personalului medical din sistemul public cadouri sau surse de bani, în timp ce 7% au declarat că au oferit plăţi informale în sistemul medical privat, deşi ‘în acest caz ne-am aştepta ca absolut toate costurile se presupune că sunt deja incluse în tichetul primit de pacient.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a explicat că beneficiarii serviciilor medicale resping co-plata din teama că vor fi nevoiţi să achite atât aceste sume impuse de legislaţie, deşi vor continua să fie obligaţi să apeleze şi la plăţi informale pentru a primi mai multă atenţie din partea personalului medical.

Preşedintele CNAS a comentat şi el rezultatele studiului: "Din păcate, aceasta este o practică încetăţenită nu doar de 20 de ani, ci încă din perioada dinainte de căderea comunismului şi a fost tacit acceptată de toată lumea din pricina salariilor foarte mici din sistemul de sănătate. (…) Cred că principala explicaţie pentru care românii sunt de acord să plătească o plată informală, dar nu sunt de acord cu co-plata este că nu au încredere că dacă s-ar plăti co-plata s-ar elimina plata informală. Sistemul plăţilor informale este o chestiune foarte delicată şi, în mod evident, ea trebuie atacată cu o creştere a finanţării veniturilor personalului medical", a spus Buşoi.