Un client care vrea sa incheie astazi o polita de asigurare, cu certitudinea ca societatea aleasa il poate despagubi fara probleme, nu poate afla decat cum a stat asiguratorul respectiv cu solvabilitatea la finele lui 2002. Pe 30 iunie 2003, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a trimis Parlamentului Raportul privind activitatea desfasurata si evolutia pietei de asigurari in 2002, aprobat ,,in unanimitate,, de doar trei dintre cei cinci membri ai Consiliului CSA, reuniti in sedinta din 27 iunie. Raportul include si primele date oficiale privind marja si gradul de solvabilitate ale asiguratorilor la 31 decembrie 2002. Acestea arata capacitatea unei societati de a-si acoperi in orice moment obligatiile asumate fata de asigurati si iau in considerare nivelul cu care activele depasesc obligatiile curente si viitoare.
Din cele 42 de societati care au incheiat asigurari generale, cinci erau insolvabile: Metropol, Anglo-Romana, AGI, Croma si Global. La asigurari de viata, singura insolvabila era Asirag. Risc ridicat de insolvabilitate aveau Asirag (asigurari generale) si Garanta (viata). Sub nivelul dincolo de care riscul de insolvabilitate dispare, se aflau si cateva ,,nume mari,, din piata (risc redus): Asirom, AIG Romania, Petroas si RAI.
In cazul mai multor societati, situatia valabila la 31 decembrie s-a modificat intre timp, astfel incat CSA va trebui sa reanalizeze datele inainte de a dispune masuri. AGI si-a majorat capitalul pentru a se incadra in marja. La Croma si Global, CSA a solicitat un plan de redresare financiara, la Metropol a fost declansat falimentul, Anglo-Romana si-a pierdut autorizatia de functionare, iar Asirag are interdictie la incheierea de noi polite de viata.

Raportari ,,luate de bune,, de CSA

Gradul de solvabilitate a fost anuntat de CSA dupa verificarea raportarilor trimise de asiguratori. Presedintele Comisiei, Nicolae Crisan, a afirmat de curand ca la toate societatile au existat neconcordante, provenite in special din determinarea rezervelor tehnice care trebuie sa acopere obligatiile asumate in contracte. ASTRA nu a inclus in rezerve si obligatiile aferente primirilor in reasigurare, preluate de la fostul ADAS, situatie mentionata in raportul CSA. Regulile de constituire a rezervelor nu au fost respectate nici de Asirom, mai multe controale CSA constatand anul trecut si nereguli in evidenta contabila. ,,Asirom nu poate trimite raportarile specifice conform noilor cerinte, neavand inca pus la punct sistemul informatic. Din cauza dimensiunilor mari ale societatii si faptului ca multe companii mai au astfel de probleme am fost ingaduitori. Pana cand se vor pune la punct sistemele informatice, noi luam de bun ce ne prezinta ei, neputand verifica permanent activitatea de la fiecare unitate,,, spune Ion Lazia, membru in Consiliul CSA.
Pana cand societatile de asigurari nu isi vor adapta sistemele informatice, date despre solvabilitatea acestora nu vor fi disponibile decat o data cu raportarile anuale obligatorii sau in cazul controalelor CSA. ,,Potrivit normelor referitoare la raportari, daca o societate constata ca are probleme la marja de solvabilitate trebuie sa instiinteze in 48 de ore CSA, astfel incat sa avem o urmarire permanenta. Aceasta nu e insa posibila decat in conditii informatice optime, inca inexistente,,, spune Albin Biro, membru in Consiliul CSA. Societatile care incheie asigurari RCA, mai sunt asteptate sa-si puna la punct sistemul informatic pana la finele lui 2003.

Indicii despre ,,siguranta,, asiguratorilor

· Un grad de solvabilitate <1 indica o societate insolvabila, la care nici nu trebuie sa va ganditi sa incheiati polite. La un grad cuprins intre 1 si 1,5 riscul de a nu-si putea achita obligatiile este ridicat si mai scazut la companiile cu grad intre 1,5 si 2.
· Doar la societatile care au un grad de solvabilitate >2 puteti fi siguri ca nu exista risc de insolvabilitate. Totusi, un grad mult prea mare nu trebuie sa va pacaleasca, asiguratorul respectiv neavand aproape deloc activitate.
· Incercati sa aflati indicele de lichiditate (multi asiguratori nu il comunica). Daca este <50%, societatea nu are suficiente lichiditati pentru a face fata obligatiilor pe termen scurt.
· Societatile la care ponderea politelor RCA este foarte mare pot avea probleme de lichiditate in perioada dintre campaniile RCA, cand nu fac incasari.
· Cereti informatii despre situatia reasigurarilor, pentru a vedea daca societatea retine pe cont propriu mai mult decat ii permite situatia financiara.