"Obtinerea rezidenței în Bulgaria de către o persoană cetățeană a UE se realizează destul de facil, toata documentația este realizată de către firma noastra, din partea dumneavoastra fiind necesar doar cartea de identitate și cardul european de asigurări de sănătate", se arată pe site-ul unei firme care te poate ajuta să înmatriculezi mașina în Bulgaria chiar dacă ești român.

Pentru a putea obține rezidență la vecinii bulgari trebuie să fii acționar semnificativ la o firmă de-a lor sau să deții proprietăți în Bulgaria.

Firma se va ocupa să-și facă rost de un contract de închiriere a unui spațiu la Ruse, deținut de ea, îți va da să completezi și cererea de rezidență și va depune și 1.000 de euro în contul tău pentru că trebuie să prezinți un extras de cont cu dovada depunerii a 1.000 de euro.

Mai mult, firma se ocupă și de înmatricularea mașinii.

"Prețul este de 300 euro în condițiile semnării contractului de prestări servicii privind obținerea rezidenței și înmatricularea unui autoturism prin intermediul societății noastre", scrie pe site-ul firmei. Apoi, pentru înmatriculare, mai plătiți 600 de euro (prețul acesta include asigurarea 1 an, verificarea 1 an, ecotaxa, taxele de numere, ITP și talon,  precum și comisionul firmei).

Dacă doriți să vă mutați rezidența în Bulgaria doar de dragul țării, "pretul obținerii rezidenței este de 500 euro (pentru obținerea acesteia în alte scopuri decat înmatriculari auto)".

În curând, nu vom mai putea înmatricula mașini în Bulgaria

Reprezentanţii sectoarelor de asigurări din România şi Bulgaria s-au reunit, marţi, în capitala bulgară pentru a dezbate problemele actuale transfrontaliere din segmentul auto în cadrul conferinţei ‘Asigurările auto în Sud-Estul Europei: Soluţii pentru probleme transfrontaliere’. Evenimentul este organizat de Media XPRIMM (România) şi Insmarket (Bulgaria).

Bogoev a declarat cu această ocazie că, prin modificările legale, noul proprietar al unui vehicul auto va fi obligat să-l înmatriculeze la adresa sa de domiciliu în termen de 14 zile după achiziţionare. După expirarea a două săptămâni de la achiziţionare, vechiul număr de înmatriculare a vehiculului îşi va pierde valabilitatea. În acest fel nu va mai fi posibil ca vreun român să-şi cumpere un autoturism din Bulgaria şi să continue să-l conducă în ţara sa fără să-i schimbe numărul de înmatriculare. Urmează să fie modificat şi regimul de emitere a procurilor prin care cetăţenii bulgari transferă dreptul de conducere a maşinii unei persoane terţe, a mai spus oficialul.