Astfel, potrivit unei imagini publicate de Infot Trafic București Ilfov, primăria a început să monteze indicatoare cu zona unde va fi aplicată vinieta Oxigen.

“Au început marcarea zonelor din Bucureşti privind Vinieta Oxigen! Indicator montat pe Bulevardul Mărăşeşti, intersecţie cu Bulevardul Cantemir (Piaţa Budapesta)”, a scris un membru al grupului de Facebook Info Trafic Bucureşti Ilfov, care a postat o imagine cu indicatorul respectiv.

 

Din ce dată se va aplica rovinieta

Gabriela Firea, a anunţat pe 9 decembrie că aplicarea propriu-zisă a vinietei “Oxigen” va începe din martie 2020. Ea a menţionat că această taxă trebuia aplicată de la 1 ianuarie 2020, însă cetăţenii trebuie să fie mai bine informaţi, să înţeleagă beneficiile acestui program, aşa că a decis ca lunile ianuarie şi februarie să fie dedicate informării şi conştientizării acestui demers.

“Cetăţenii trebuie să fie mai bine informaţi, să înţeleagă beneficiile acestui program. Am luat hotărârea împreună cu Direcţia Transporturi ca lunile ianuarie şi februarie să fie dedicate informării şi conştientizării acestui program, ce ajută la combaterea poluării şi diminuarea traficului, şi din martie să începem aplicarea propriu-zisă. (…) Nu e vorba de o derogare, ci e normal ca populaţia să înţeleagă rolul acestui proiect foarte necesar”, a arătat Firea, la un Comandament privind traficul în Capitală.

Ea a spus ca vinieta “Oxigen” se va putea procura de oriunde foarte uşor, atât prin SMS, cât şi online de pe site-ul Administraţiei Străzilor sau de la benzinării.

 

Ce este proiectul Oxigen și ce mașini sunt afectate

Proiectul privind vinieta Oxigen a fost aprobat în 24 octombrie de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Astfel, începând cu 2020, maşinile sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti va fi restricționat zilnic, de luni pană vineri, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează: – pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul va fi interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen – pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este pemis pe toate strazile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; Restricția pentru Euro 4 se aplica din 2021. – maşinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6 vor avea acces fără restrictii pe toate arterele;

Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi. Șoferii care circula fara vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.

Vă recomandăm să citiți Documente inedite, povești secrete, reportaje de senzație în noul număr al revistei Evenimentul Istoric! Disponibil pe piață din 20 decembrie