Impozit auto 2024. Veteranii și văduvele de război, scutiți de plata impozitului

Impozit auto 2024. Proiectul de lege vizează scutirea de impozit pentru persoanele aflate în circumstanțe speciale. Propunerea ar urma să fie pusă în aplicare numai pentru un singur autovehicul cu o capacitate cilindrică de maxim 2.000 cm³.

Luni, 4 martie, proiectul a fost adoptat de Senat, care este primul for sesizat, iar decizia finală va fi luată de Camera Deputaților.

Inițiativa legislativă a fost propusă de un grup divers politici proveniți din PSD, PNL și UDMR, având ca scop modificarea articolului 469 din Legea nr. 227/2015 referitoare la Codul fiscal.

Propunerea legislativă include următoarele categorii de persoane pentru scutirea de impozit:
1. Veteranii de război,
2. Văduvele de război sau văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război,
3. Foştii deţinuţi politici,
4. Persoanele cu dizabilități.

Această scutire se aplică exclusiv pentru mijloacele de transport cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2.000 cm³.

„Interpretarea în litera legii a dat naştere unor situaţii în care există maşini de lux scutite de impozit, astfel încât o dispoziţie legală, gândită ca o facilitate fiscală, a ajuns să fie un privilegiu. Această dispoziţie legală există pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile şi nu pentru a scuti de impozit proprietarii de maşini de lux. (…)

Stabilirea de limite în ceea ce priveşte scutirea de la impozit pentru mijloacele de transport este o practică obişnuită în multe ţări europene pentru a direcţiona beneficiile fiscale către cetăţenii aflaţi în situaţii speciale”, aflăm din expunerea de motive a proiectului de lege.

De-a lungul anilor, deținătorii de vehicule istorice, conform definirii legale în vigoare, au fost dispensați de la obligația de a plăti impozitul auto.

În același timp, posesorii de autovehicule electrice au beneficiat de aceeași derogare, alături de persoanele care se confruntă cu handicapuri severe sau accentuate.

Șoferi
Șoferi/SURSA FOTO: Dreamstime

Cum poate fi obținută scutirea de la plata impozitului auto

Pentru a fi scutite de plata impozitului auto, persoanele fizice sunt obligate să întocmească o cerere specială.

Este esențial ca această cerere să fie însoțită de documente autentice care să confirme eligibilitatea lor conform legii.

Beneficiarii vor primi scutirea începând cu anul fiscal următor depunerii tuturor documentelor necesare. Există o excepție pentru persoanele cu dizabilități, care vor fi scutite de impozit începând cu prima zi a lunii următoare depunerii cererii însoțite de toate documentele cerute.

Conform procedurii, persoana interesată trebuie să prezinte la autoritățile fiscale o cerere oficială pentru scutirea de la plata impozitului auto. În cadrul acestei cereri sau declarații, solicitantul trebuie să specifice documentele justificative atașate, care să ateste situația specifică de scutire în care se încadrează:

1. cerere tip de scutire de la plata impozitului;
2. copie, conformă cu originalul, după actul de identitate al persoanei care solicită scutirea;
3. copie, conformă cu originalul, după cartea de identitate a mijlocului de transport;
4. copie, conformă cu originalul, după certificatul de căsătorie (dacă este cazul)
5. copie, conformă cu originalul, după documentul care atestă încadrarea persoanei într-un anumit tip de scutire.