Noutăți pentru șoferi. Care sunt actele necesare pentru reînnoirea permisului de conducere

Noutăți pentru șoferi! Pentru schimbarea permisului auto expirat în 2024, șoferii trebuie să completeze cererea de preschimbare și să furnizeze autorităților documentele necesare, incluzând permisul expirat. De asemenea, va fi necesar să plătească taxa de preschimbare a carnetului auto.

Dacă permisul de conducere a expirat sau se apropie de data expirării în lunile imediat următoare, este necesar să depuneți o cerere pentru a obține noul document.

De asemenea, persoanele care își declară pierdut permisul auto au opțiunea de a cere emiterea unui nou carnet de conducere. Cu toate acestea, acest proces presupune furnizarea mai multor documente.

Acestea sunt documentele pe care trebuie să le prezinte șoferii în cazul schimbării unui permis de conducere pierdut sau expirat:

1. Cererea de schimbare a permisului.
2. Actul de identitate original.
3. Dovada plății taxei de schimbare a permisului auto.
4. Permisiunea de conducere expirată.
5. Fișa medicală care atestă aptitudinea medicală a titularului pentru conducerea vehiculelor din categoria corespunzătoare.

Noul permis va fi valabil timp de 10 ani, începând de la data emiterii. În situația în care persoanele și-au pierdut carnetul de conducere sau acesta s-a deteriorat, nu mai este necesară fișa medicală, deoarece se va elibera un duplicat.

Duplicatul permisului va avea valabilitatea celui pierdut sau deteriorat.

permis de conducere
SURSA FOTO: Dreamstime

Procedura este similară și în cazul schimbării numelui

Procedura se menține neschimbată și în cazul schimbării numelui.Taxa pentru preschimbarea permisului auto în 2024 este în valoare de 89 de lei.

Plata poate fi efectuată în mediul online cu ajutorul platformei ghiseul.ro.

Alternativ, plata se poate efectua la terminalele SelfPay, CEC Bank și BCR.

Documentele necesare pentru obținerea fișei medicale la preschimbarea permisului sunt următoarele:

1. Buletinul/Cartea de identitate.
2. Adeverința de la medicul de familie care atestă existența unor boli cronice, în cazul în care este relevant.
3. Scrisoare medicală de la medicul diabetolog, care include diagnosticul, tratamentul și recomandările privind aptitudinea solicitantului de a conduce, în special pentru cei cu diabet tip I.
4. Pentru șoferii care utilizează ochelari de vedere, este obligatoriu să îi poarte în timpul întocmirii fișei medicale, deoarece unul dintre examenele medicale esențiale este cel oftalmologic. Neprezentarea acestor teste necesare poate conduce la pierderea dreptului de a-și reînnoi permisul auto.

digitalizare
SURSA FOTO: Dreamstime

Noutăți pentru șoferi, în 2024

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, anunță că, începând din 2024, se va permite obținerea online a unor documente importante, inclusiv a permisului de conducere, transferului de proprietate pentru vehicule sau imobile, precum și procedurii de radiere a unei firme.

Potrivit declarațiilor sale, ceea ce inițial era planificat să fie implementat din 2026 va fi adus în practică ca servicii publice începând cu anul 2024.

Prin urmare, autoritățile promit să ofere servicii pentru reînnoirea documentelor de identitate. Printre acestea se numără permisul de conducere, cartea de identitate și pașaportul. În plus, chiar și documentele legate de căsătorie și divorț vor fi accesibile pentru obținerea online.

Totodată, va fi posibilă și realizarea procesului de schimbare a proprietarului pentru un vehicul sau un imobil în mediul online.