Acuzații grave la adresa Germaniei! Vicepremierul polonez spune că vor să impună un al IV-lea Reich în UE

Așadar, liderul Partidului Lege şi Justiţie, aflat la guvernare în Polonia din 2015, a declarat într-un interviu că „germanii afirmă deschis că ei sunt cei care decid” iar „termenul de al IV-lea Reich este pe deplin justificat”.

„Nu are nimic negativ, nu se referă la cel de-al III-lea Reich (n.red. regimul nazist), ci la Sfântul Imperiu Romano-German”, a declarat vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski într-un interviu publicat de săptămânalul polonez Sieci.

„Forţele de rezistenţă care se opun acestor planuri”

Într-o referire la noul guvern de coaliţie din Germania, liderul ultraconservator polonez a mai spus că trebuie să le fim „recunoscători, într-un anumit sens, pentru că au spus foarte clar că vor să construiască un stat federal european – sub autoritatea lor, desigur”.

De asemenea, Kaczynski a apreciat că, în opinia sa, cuvântul „federaţie” este un eufemism pentru a face referire la un stat centralizat. Totuși, acesta s-a referit la „forţele de rezistenţă care se opun acestor planuri, printre care şi ţările mari, precum Italia, Spania şi Franţa”, o referire la formaţiunile naţionaliste şi antieuropene din aceste ţări, cum este cazul formaţiunilor VOX din Spania, Adunarea Naţională din Franţa sau Frăţia din Italia.

Mai mult, vicepremierul polonez a recunoscut că executivul său a achiziţionat programul informatic Pegasus de spionare a comunicaţiilor, însă a negat că ar fi fost folosit pentru a-i supraveghea pe membrii opoziţiei.

În privinţa situaţiei politice interne, Kaczynski a vorbit despre posibilitatea de a organiza alegeri anticipate în 2022, ca urmare a „anului extrem de greu” prin care a trecut coaliţia conservatoare la guvernare, cu „probleme provocate de fostul vicepremier Jaroslaw Gowin (…), pandemie, inflaţie şi războiul hibrid cu Belarus”.

Amintim că în ziua de 10 august 2021, premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a destituit pe Jaroslaw Gowin, liderul unuia din cele trei partide care formează coaliţia de guvernare, ca urmare a unor dezacorduri asupra principalelor linii politice ale executivului.