„Cu domnul Valer Dorneanu am discutat despre completurile de cinci judecători, la foarte scurt timp după ce s-a pronunţat decizia prin care s-a constatat conflictul juridic de constituţionalitate. Singurul lucru pe care pot să vi-l spun acum e că am fost pusă să-mi ţin telefonul în anticameră, iar discuţia s-a purtat pe întuneric. Atât de întuneric, încât, la final, am luat haina domnului Dorneanu pe mine. Iar discuţia cu domnul Ciorbea a fost foarte recentă şi a vizat completele de trei judecători. Amănunte… altă dată”, a declarat şefa Instanţei supreme la plecarea de la CSM. 

Întrebată ce temă a avut discuţia cu Dorneanu, Tarcea a spus: „O justificare a deciziei pronunţate pe completurile de cinci judecători. Decizia lor”. 

Miercuri, Cristina Tarcea s-a prezentat la CSM, unde Secţia pentru judecători în materie disciplinară urma să discute acţiunea exercitată de Inspecţia Judiciară, însă şedinţa a fost amânată. 

La plecare, ea a declarat că a făcut o cerere de recuzare pe numele judecătoarelor Lia Savonea, şefa CSM, Evelina Oprina, Nicoleta Ţînţ şi Gabriela Baltag. 

Întrebată de jurnalişti despre motivele recuzării, Tarcea a explicat că judecătoarele respective ar fi avut o atitudine ‘ostilă’ faţă de ea în legătură cu modalitatea de alcătuire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă. 

Tarcea a precizat că următorul termen în cazul acţiunii disciplinare la adresa sa este în 27 martie. 

Pe 19 decembrie, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătoarea Cristina Tarcea pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor. 

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului.