Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, crede că mai multe unităţi de învăţământ ar putea rămâne închise săptămâna viitoare, în urma măsurii Guvernului de a interzice detaşările în sistemul public.

Într-un comunicat, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a solicitat Guvernului să găsească o soluţie de urgenţă, astfel încât activitatea din unităţile din învăţământ să nu fie perturbată de unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Potrivit actului normativ, toate detașările încetează imediat ce ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare. Liderul „Spiru Haret” a avertizat asupra pericolului încetării plăţii salariilor în sistemul de învăţământ.

„În condiţiile în care Guvernul şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu vor găsi o soluţie de urgenţă, riscăm ca în multe unităţi de învăţământ să nu se poată acorda salariile, deoarece o parte dintre contabili erau detaşaţi din mediul privat. În plus, ne putem trezi cu unităţi de învăţământ care vor rămâne închise săptămâna viitoare, deoarece nu vor mai avea bucătari, şoferi de microbuz şcolar sau fochişti. FSE ‘Spiru Haret’ nu a susţinut niciodată practica detaşărilor pe posturile didactice auxiliare şi nedidactice însă, în situaţia actuală, considerăm că Guvernul ar trebui să ofere un timp rezonabil pentru organizarea concursului pentru ocuparea locurilor de muncă vacante”, a declarat Marius Nistor.

FSE „Spiru Haret” aminteşte că Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative prevede, la Art. 3 că: (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice.