De la mijlocul lunii mai, până la finele lunii iunie, sumele împrumutate de bancheri, pe o săptămână, de la BNR au crescut de 2,5 ori, atingând nivelul record pe 25 iunie, de 13,86 miliarde lei. Totul s-a petrecut pe fondul creşterii tensiunii pe piaţa interbancară, unde băncile au devenit extrem de neîncrezătoare de a-şi împrumuta bani între ele, comportament indus şi de teama cu privire la alegerile din Grecia.
Chiar BNR a menţionat în premieră în comunicatul şedinţei de politică monetară  despre apelarea în creştere la liniile sale de finanţare, pe fondul creşterii tensiunilor pe piaţa interbancară.
La licitaţia Repo de azi, când expirau împrumuturi de 13,86 miliarde lei, BNR nu a pus la dispoziţie nici un ban băncilor comerciale. Rămâne problema băncilor cum au acoperit acest deficit uriaş de finanţare şi dacă BNR va organiza mâine o licitaţie de acest gen.
Şi asta după ce în iunie, băncile au apelat săptămânal la BNR pentru împrumuturi cuprinse între 12 şi 14 miliarde lei.
Trebuie spus că prin operaţiunile Repo BNR pune la dispoziţia băncilor comerciale fonduri pe termen scurt, exact cât acestea cer, la o dobândă egală cu dobânda de politică monetară.