Marcel Ciolacu pare să fii reușit să o convingă pe Viorica Dăncilă să accepte să se retragă din fruntea PSD în schimbul conducerii PSD Teleorman și a unui loc eligibil pe listele alegerilor parlamentare de anul viitor. Propunerea președintelui Camerei Deputaților este fără precendent în politica noastră și mai ales în cea a PSD. Dăncilă, care a condus PSD fix jumătate de an, este pusă într-o situația umilitoare atât pentru un fost candidat la funcția supremă în stat cât și pentru o fost premier.

Pentru a înțelege cât de otrăvit este propunerea făcută de Ciolacu voi face un scurt rezumat a propunerilor făcute de-a lungul timpului pentru ceilalți lideri PSD care au pierdut alegerile prezidențiale.

Primul lider social-democrat învins în alegerile pentru Cotroceni a fost Ion Iliescu care în 1996 a candidat pentru PDSR, precursorul actualului PSD. După înfrângerea în fața lui Emil Constantinescu, Iliescu a preluat conducerea partidului după un Congres cu scandal, în urma căruia aripa Teodor Meleșcanu a format un nou partid.

Năstase, prea puternic pentru compensații

Al doilea om politic care a pierdut alegerile prezidențiale a fost Adrian Năstase în 2004, în fața lui Traian Băsescu. Năstase s-a retras singur în funcția de președinte executiv, obținută după Congresului din februarie 2005. Cu toate acestea, Năstase a condus partidul până la Congres, ceea ce se pare că nu se întâmpla în cazul lui Dăncilă. Acest aspect va face obiectul unei alte analize, pentru a vedea de ce este importantă această nuanță azi în PSD. Năstase a fost totuși sacrificat dupa așa numită ”noaptea a cuțitelor lungi” de la hotel Confort. După celebra ședință din martie 2006 lui Năstase nu i s-a oferit nimic în compensație. De ce? Năstase era prea puternic pentru a i se da compensații. Era un lider natural al PSD care își putea făuri singur un viitor în interior și exterior.

Fostul premier a devenit în 2008 deputat al zonei Mizil, Prahova, iar la începutul lui 2010 a fost la un pas de a se întoarce la conducerea partidului. Și-a declarat intenția de a candida, dar până la urmă s-a retras în favoarea lui Victor Ponta. Alături de Ion Iliescu și Miron Mitrea, Năstase a fost unul dintre cei care au decis soarta Congresului în care a fost debarcat Mircea Geoană.

Geoană, mazilit, dar în conducerea NATO

Și am ajuns și la Mircea Geoană. A pierdut alegerile din 2009, dar a condus PSD până la Congres. A pierdut și mai târziu a fost și el mazilit, fiind suspendat sub conducerea lui Victor Ponta. A candidat totuși în 2012 pe listele USL, după care s-a retras într-un con de umbră. Nici lui nu i s-au propus compensații. Pentru că Geoană se putea descuca și singur. Si s-a descurcat. Acum este Secretarul General Adjunct al NATO.

Victor Ponta este o altă victimă pesedistă a alegerilor prezidențiale. A pierdut în 2014 în fața lui Klaus Iohannis, dar a rămas în fruntea PSD până în vara lui 2015, când s-a retras singur. După care și-a dat demisia și din fruntea Guvernului după tragedia de la Colectiv. Noul lider al partidului, Liviu Dragnea, l-a tras pe Ponta pe linie moartă, dar fără a-i oferi compensații. Ponta a și plecat din PSD în vara anului 2017 și a format Pro România, iar acum pare revenit în prim plan.

Drum închis pentru Dăncilă

Și am ajuns de unde am plecat: la Viorica Dăncilă. Fostul premier a pierdut alegerile prezidențiale și nu numai că i se cere să se retragă imediat din fruntea PSD, fapt unic pentru un candidat înfrânt, dar i se oferă și promisiuni de compensații.

Lui Dăncilă i se oferă conducerea unei filiale județene și un post de parlamentar de la finalul anului viitor. Propunerea este unică prin umilință: niciun alt fost premier al României nu a condus o filială județeană de partid după ce a condus executiv țara. De altfel, propunerea are toate șansele să fie o capcană pentru Dăncilă. Oferta este pentru județul Teleorman. Acolo unde Dragnea își păstrează influența cu fostul ministru de interne Carmen Dan vârf de lance. Cei doi sunt două personaje trădate de Dăncilă. Nuanța este importantă pentru că fostul premier va primi o conducere interimară a organizație, urmând ca după Congresul PSD să fie organizate și alegeri în filială. Abia acele alegeri o vor confirma ca lider județean și candidat la parlamentarele de anul viitor. Iar acolo ofertanții de azi nu au niciun interes să o mai ajute. Mai ales că arată în aceste zile că nu dau doi bani pe ea, miza demisiei fiind mai degrabă una tehnică, să nu fie nevoie de complicații la Congres.

De fapt ceea ce se întâmplă în această cu Dăncilă arată că ea a fost o anomalie a PSD. Primul lider care nu este lăsat să își ducă mandatul până la Congres și primul care este forțat să demisioneze. Este, practic, primul președinte PSD fără nicio relevanță pe plan extern și fără nicio variantă de viitor. De fapt, în această seară drumul Vioricăi Dăncilă se încheie în politica românească. Pentru că ea nu a fost asistată profesionist de nimeni, ci doar folosită.