În ultimele ore, situaţia a degenerat pur şi simplu. S-au înregistrat noi violenţe între grupuri de etnici evrei şi arabi. Totul s-a întâmplat în cursul nopţii, în oraşe din Israel, iar secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a declarat extrem de îngrijorat de confruntările interetnice, produse pe fondul conflictului dintre Israel şi grupuri militante palestiniene.

Încpe războiul între evrei şi arabi?

Cel puţin doi civili şi un agent de poliţie au fost răniţi după ce au fost împuşcaţi, joi seară, de agresori de etnie arabă în oraşele israeliene Lod şi Ramla. În oraşul Jaffa, un militar în vârstă de 19 ani este în stare critică după ce a fost bătut, informează cotidianul Times of Israel.

Mai mult, se pare că arabi violenţi au incendiat o sinagogă în oraşul Lod, situat în apropiere de Tel Aviv. Este al cincilea locaş de cult evreiesc incendiat în Lod în ultimele trei zile, potrivit postului Channel 12. Ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, a dispus prelungirea stării de urgenţă în oraşul Lod, inclusiv a interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte.

În apropiere de Lod, la periferia sudică a oraşului Tel Aviv, jurnalişti ai postului public de televiziune Kan au fost agresaţi de militanţi de extremă-dreapta. Doi suspecţi au fost reţinuţi.

Evreii ultranaţionalişti vor să agreseze arabii

Conform cotidianului Haaretz, grupuri de evrei ultranaţionalişti se organizează pe reţele de socializare online pentru a agresa etnici arabi în oraşul Ierusalim. O familie de evrei a fost agresată de etnici arabi în oraşul Umm al-Fahm, situat în nordul Israelului. Doi soţi şi cei trei copii ai acestora au fost salvaţi de poliţie.

În oraşul Haifa, opt israelieni de etnie arabă au fost arestaţi sub acuzaţia că ar fi atacat cu pietre evrei. Premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, s-a deplasat joi după-amiază în oraşul Lod şi a afirmat că pregăteşte mobilizarea armatei în oraşele israeliene în care au loc conflicte interetnice.

Însă ministrul Apărării, Benjamin Gantz, nu este de acord cu mobilizarea armatei în oraşe, anunţând că va suplimenta efectivele forţelor de ordine cu agenţi ai unităţilor de poliţie de frontieră. Pe fondul violenţelor, în oraşul Ierusalim şi în localitatea Abu Ghosh au avut loc marşuri pentru pace.

Americanii, cu ochii pe evrei şi arabi

Administraţia Joe Biden s-a declarat extrem de îngrijorată de violenţele interetnice din Israel. „Suntem profund îngrijoraţi de violenţele de pe străzile din Israel”, a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken, lansând un apel la calm.

Confruntările între cetăţeni israelieni de etnie arabă şi cetăţeni israelieni de etnie evreiască generează îngrijorare profundă în Israel. Este prima dată în ultimele decenii când în Israel au loc violenţe interetnice de o asemenea amploare.

Confruntările interetnice din oraşele israeliene au izbucnit marţi seară, în oraşul Lod, situat în apropiere de Tel Aviv, pe fondul conflictului general între armata israeliană şi grupurile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic. Zeci de persoane au fost rănite în violenţe, iar câteva sute au fost arestate.

În ultimele trei zile, asupra teritoriului israelian au fost lansate peste 1.750 de rachete. Bilanţul în Israel este de şapte morţi şi peste 150 de răniţi. Bilanţul bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza a ajuns la 103 morţi şi 580 de răniţi.

După ce a anunţat prezenţa soldaţilor săi în Fâşia Gaza, armata israeliană a dat înapoi vineri, invocând o „problemă de comunicare internă”, într-un moment în care bilanţul loviturilor sale în acest teritoriu palestinian în cursul săptămânii a depăşit pragul de 100 de morţi, comentează AFP.

„Aviaţia israeliană şi trupele terestre efectuează un atac în Gaza”, a scris iniţial armata într-un scurt mesaj. Întrebat de AFP, purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, a confirmat că soldaţii au pătruns în „Fâşia Gaza controlată de islamiştii din Hamas, fără a specifica numărul, nici durata şi nici întinderea operaţiunii.

Apoi, două ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a emis o „clarificare” pentru a spune „în prezent nu există trupe în Fâşia Gaza”. Întrebat din nou, purtătorul de cuvânt al armatei a explicat acest imbroglio aparent printr-o „problemă de comunicare internă” şi că trupele bombardează Gaza, dar din afara teritoriului.

La scurt timp după miezul nopţii, grupuri armate palestiniene din Fâşia Gaza au lansat un nou baraj de rachete spre sudul Israelului, limitrof enclavei palestiniene.

Armata a deplasat tancuri şi autovehicule blindate de-a lungul teritoriului palestinian de unde trupele israeliene s-au retras unilateral în 2005. Iar Ministerul Apărării a dat undă verde armatei pentru a mobiliza, la nevoie, mii de rezervişti.

Ultima operaţiune militară israeliană în Fâşia Gaza, un teritoriu de două milioane de locuitori supuşi unei blocade israeliene de mai bine de 10 ani, datează din 2014, conform Agerpres.