Piața muncii din Germania a ajuns într-o situație fără precedent. În acest context, Camera Germană de Comerț și Industrie (DIHK)  trage un semnal de alarmă. Potrivit unui ultim raport publicat de sursa citată, ceastă lipsă de muncitori calificați amenință prosperitatea Germaniei.

În cadrul raportului, mai mult de jumătate din cele 23.000 de companii chestionate au declarat că sunt cel puțin parțial în imposibilitatea de a ocupa posturile vacante, deoarece nu au putut găsi lucrători potriviți. Astfel, potrivit DIHK, cele mai mari blocaje sunt în industria sănătății, de exemplu în spitale, case de bătrâni sau centre de zi. 67% dintre companiile din această ramură găsesc prea puțini lucrători, arată bild.de. 

O situație similară este întâlnită și în industria construcțiilor, unde două treimi din companiile chestionate spun că în industrie este de 53 la sută. Trebuie menționat faptul că la prezentarea raportului, directorul general adjunct al DIHK Achim Dercks a tras un semnal de alarmă cu privire la impactul asupra economiei.

„Lipsa de muncitori calificați amenință competitivitatea companiilor și creșterea economiei germane”, a spus el.

Totodată, acesta a mai adăugat că toate companiile depind de muncitorii calificați.

”Germania are nevoie de aproximativ 400.000 de imigranţi calificaţi pe an”, a ma spus el.

În același timp, raportul mai arată că un număr mare de companii chestionate se tem, de asemenea, de o povară suplimentară pentru forța de muncă 61%și de creșterea costurilor cu forța de muncă 58%. Pe de altă parte, 43% se așteaptă să fie nevoiți să refuze comenzile în viitor.

Germania, în criză majoră de angajați

O altă problemă o reprezintă lipsa tinerilor cu pregătire profesională, lipsa cadrelor universitare în primul rând în domeniul informaticii și științelor naturii. Pentru a face față deficitului de muncitori calificați, mai mult de jumătate dintre companiile chestionate 53% doresc să devină mai atractive, de exemplu, prin salarii mai mari sau prin posibilitatea de a lucra flexibil și mobil. 46 % dintre companii vor să investească și în propria lor formare.

În acest context, DIHK solicită politicienilor să ofere informații despre formarea profesională în licee într-un stadiu incipient, pentru a îmbunătăți compatibilitatea dintre familie și muncă și pentru a facilita imigrația calificată.

Proprietarul unei firme de instalații a declarat într-un interviu recent că deși se caută constant angajați, numărul lor nu este suficient, în special pentru faptul că specialiștii în tehnologia electrică sau frigorifică lipsesc.

„Căutăm constant angajați, dar nu găsim destui. Aceasta este o mare problemă, mai ales pentru specialiștii în tehnologia electrică sau frigorifică, deoarece piața e goală. Trebuie să le arătăm tinerilor cât de incitantă este meserie pentru ca 70 la sută dintre ei să nu înceapă să studieze. Poate că lecțiile de atelier la școală ar ajuta și ele.

O pregătire de artizanat ar trebui să fie la fel de recunoscută social ca și un curs de studiu. Atunci poate că vom câștiga și mai multe femei pentru meșteșug.”, a declarat Martin Brandt, proprietarul unei firme de instalații.

El a mai adăugat că deși există tineri care începeau perioada de ucenicie, aceștia nu erau nici motivați, dar nici calificați.

„Când cauți ucenici, lucrurile se blochează în companie în fiecare an. Mulți dintre cei care doreau să înceapă o ucenicie la noi nu erau purtabili, veneau cu pantaloni de trening sau aveau sute de absențe nejustificate de la școală. Aproape nu există ucenici motivați și calificați. Cei mai mulți dintre ei știu mult prea puțin despre meseriile calificate: este mult mai probabil să întâlniți tineri acasă și la școală.”, a declarat Martin Brandt.