Cehia a înregistrat în 2020 cel mai mare număr al deceselor din ultimii ani. Situația fără precedent are legătură cu pandemie cu noul coronavirus. Astfel, anul trecut, peste 129.000 de persoane au murit în ţară. Adică cu aproape 17.000 mai mult decât anul anterior, a anunţat agenţia naţională de statistică, marţi, la Praga.

”O astfel de schimbare izbitoare de la un an la altul are caracter excepţional în istoria noastră din 1950”, a declarat şeful agenţiei, Marek Rojicek.

Oficiali de la Ministerul Sănătăţii au raportat 11.872 de decese cauzate de COVID-19. Experţi suspectează că numărul cazurilor neraportate este mult mai mare.

Cifrele au avut un impact negativ asupra speranţei medii de viaţă în ţara cu 10,7 milioane de locuitori, cu o scădere de 0,7 ani pentru femei şi un an pentru bărbaţi. O fetiţă născută în Republica Cehă anul trecut ar putea trăi 81,4 ani. Pentru băieţi, speranţa este de 75,3 ani.

Consecinţele pandemiei au avut, de asemenea, un impact profund asupra economiei. Conform unor estimări preliminare, economia a înregistrat o scădere cu 5,6% comparativ cu anul precedent. Acesta este cel mai puternic declin de la destrămarea Cehoslovaciei, în 1993. Potrivit statisticienilor, principalul motiv a fost o scădere a consumului în gospodării.

Cehia a închis granițele

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că autoritățile din Cehia au interzis intrarea pe teritoriul țării a turiștilor. Astfel, sunt interzise călătoriile neesențiale pentru cetățenii străini. Potrivit MAE, noile condiții intră în vigoare începând cu data de 30 ianuarie, până la 14 februarie.

Începând de sâmbătă, sunt interzise toate călătoriile neesenţiale în Republica Cehă pentru cetăţenii străini, independent de clasificarea statelor de provenienţă în funcţie de nivelul de risc de infecţie (roşu, portocaliu, verde), precizează MAE.

Prin excepţie, cetăţenii străini (inclusiv cetăţenii români) pot intra în continuare pe teritoriul Republicii Cehe pentru motive întemeiate: întoarcerea la reşedinţă, relaţii de muncă, studii, raţiuni familiale. Astfel, sunt excluse călătoriile în scop turistic. Pentru aplicarea măsurilor s-au instituit controale ale Poliţiei, prin sondaj, la punctele de frontieră, inclusiv cu Slovacia. Aşadar, cetăţenii români pot călători în Republica Cehă doar în condiţiile prezentate anterior.