„Nu există alternative la testare, urmărire şi izolare pentru a învinge COVID-19 – nici aici şi nici altundeva”, a transmis biroul OMS din Cehia într-un comunicat publicat pe Facebook, conform agerpres.ro

Monitorizarea lanţurilor de infectare

Organizaţia ONU pentru sănătate a răspuns astfel la declaraţiile premierului Andrej Babis care a sugerat monitorizarea lanţurilor de infectare cu coronavirus doar în cazurile cu simptome severe.

De asemenea, o decizie cu privire la această nouă politică ar putea surveni până la sfârşitul acestei săptămâni.

Oficialii cehi s-au plâns de lipsa de personal, în condiţiile în care autorităţile au încercat să urmărească lanţurile de infectare şi în cazurile asimptomatice, a declarat Zdenka Jagrova, director al autorităţilor sanitare din Praga, pentru cotidianul Pravo.

Aceasta a afirmat că acest lucru pune Republica Cehă într-o lumină proastă, în condiţiile în care ţările vecine nu au urmărit lanţurile de infectare la fel de conştiincios, ceea ce înseamnă că datele nu sunt comparabile.

Cazurile de infectare cu COVID-19 în Cehia au atins niveluri record zilele trecute. Luni, au fost înregistrate 563 de cazuri noi, numărul total al infectărilor în ţară ajungând la 8.424, potrivit Ministerului Sănătăţii. Până în prezent au fost înregistrate 437 de decese asociate noului coronavirus.

Vestea momentului în Europa

Unul dintre vaccinurile candidat împotriva covid-19 produs de compania americană Johnson & Johnson urmează să fie testat într-un spital din Madrid, începând de săptămâna viitoare, conform Euronews.

Această acțiune va fi desfășurată în cadrul primelor teste clinice în Spania, cea mai afectată ţară din Europa de pandemie, care înregistrează peste 500.000 de contaminări cu noul coronavirus, informează news.ro.

”Sunt mai multe tipuri de motivaţie”, declară coordonatorul cercetării la Spitalul La Paz din Madrid, Alberto Borobia, ”însă mulţi voluntari au peste 65 de ani sau prezintă un profil cu risc şi au decis să participe la aceste teste, pentru a se vaccina cât mai rapid posibil şi a se proteja odată cu apropierea iernii”, scrie news.ro

În ceea ce privește realizarea vaccinului, potrivit sursei citate, aceste teste clinice din faza 2 vizează 150 de voluntari în Spania, în urma încheierii cu succes a fazei 1 în Statele Unite şi Belgia. Însă rezultatele urmează să fie cunoacute către sfârşitul anului.

”Faptul că dispunem de date referitoare la populaţia ţării noastre va fi foarte important în privinţa analizei”, continuă el, ”pentru a dovedi eficienţa vaccinului şi a-i cunoaşte interacţiunile”.

Totodată, Jaime Velazquez, jurnalist de la Euronews scoate la iveală faptul că, în prezent, aproape 140 de vaccinuri împotriva covid-19 sunt în curs de elaborare în lume.

Treizeci dintre ele sunt testate pe oameni, însă, potrivit cercetătorilor, numai zece ar urma să se dovedească eficiente. De obicei, sunt necesari ani de zile în vederea dezvoltării unui vaccin sigur, însă, de această dată, unele ar putea fi disponibile încă de anul viitor, potrivit jurnalistului.

În același timp, britanicii de la AstraZeneca dezvoltă și ei un vaccin-candidat. Teste clinice sunt în curs la Oxford, în Regatul Unit. Madridul a comandat deja 30 de milioane de doze din acest vaccin, care ar putea fi comercializat în decembrie, în cazul în care studiile se dovedesc concludente.

Joan Pons s-a oferit să participe voluntar în testele clinice. Un infirmier la terapie intensivă, el a văzut de aproape boala, după ce s-a aflat în primăvară în prima linie, la fel ca alţi membri ai personalului medical.

”În cazuri cu totul excepţionale, vaccinul poate conduce la un şoc anafilactic”, spune Joan Pons, un infirmier şi voluntar în cadrul testului clinic al vaccinului.

”Mi-a îngheţat sângele când am citit şi semnat asta, dar ai de ales? Fără voluntari nu există vaccin. Iar fără vaccin, virusul va continua să circule printre noi. Mi-am spus: nu se poate aşa, trebuie să terminăm cu coronavirusul într-un fel sau altul”, a mai spus acesta.